Euroopas kulges kiviajal tohutu maa-aluste tunnelite võrgustik

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
tunnel
tunnel Foto: SCANPIX

Avastati neoliitikumist ehk nooremast kiviajast pärinevad tunnelid, mis kulgesid Šotimaalt kuni Türgini, vahendas Daily Mail. Sellest maa-alusest võrgustikust kirjutab Heinrich Kusch oma värskeltilmunud raamatus.

Tunneleid leiti sadade neoliitikumi aegsete asulate alt. Fakt, et nii paljud neist on säilinud ka 12 000 aastat hiljem näitab, et originaalis pidi võrgustik olema tohutu.

Saksa arheoloogi Heinrich Kuschi sõnul on märke tunnelitest leitud sadade neoliitikumiaegsete asulate alt üle kogu kontinendi. «Ainuüksi Saksamaal Baierimaal oleme me leidnud 700 meetri ulatuses neid maa-aluseid tunneleid. Austrias Styrias oleme leidnud 350 meetrit,» ütles ta. «Üle Euroopa oli neid tuhandeid – Šotimaa põhjaosast kuni Vahemereni».

Suurem osa tunnelitest ei ole laiemad kui 70 sentimeetrit, mis on piisav selleks, et inimene mahuks seal roomama. «Mõnedes kohtades on need laiemad ja istekohtadega või ruumide ja varakambritega,» selgitas Kusch. Kõik tunnelid küll omavahel ei ühendu, kuid kokkuvõtvalt moodustavad need massiivse võrgustiku.

Osad eksperdid usuvad, et võrgustik oli mõeldud inimese kaitsmiseks metsloomade eest. Teised arvavad aga, et tunneleid kasutati kunagi ohutu reisimise eesmärgil, kus liikumist ei mõjutanud isegi halb ilmastik.

Raamat räägib, et tunnelite sissepääsu kohtades olid sageli kabelid. Seda põhjendatakse eelkõige sellega, et nii hoiti eemale paganlikke jõude.

Vaata pilte avastatud tunnelist Daily Maili kodulehelt!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles