Tõmošenko pooldajad alustasid istumisstreiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõmošenko toetajad telklaagris Kiievi Petšerski ringkonnakohtu juures.
Tõmošenko toetajad telklaagris Kiievi Petšerski ringkonnakohtu juures. Foto: SCANPIX

Ukraina ekspeaministri Julia Tõmošenko toetajad alustasid täna istumisstreiki, protestimaks selle vastu, et ta eile kohtu solvamise eest vahi alla võeti.

Kiievi kohus laskis võimu kuritarvitamise pärast kohtu all oleva Tõmošenko eile arreteerida, tuues põhjuseks korduvad korrarikkumised kohtus. Kohtupidamist Twitteri kaudu halastamatult mõnitanud endisel peaministril pandi kohtusaalis käed raudu ja toimetati vanglakaubikus sadade politseinike saatel läbi Kiievi kesklinna Lukjanovski kinnipidamiskeskusesse. Seal veetis ta ka möödunud öö, vahendas AFP.

Täna kogunes vähemalt 100 Tõmošenko toetajat, nende seas ka parlamendisaadikuid, kohtumaja lähedale, püstitasid telklaagri ja lubavad sinna jääda seniks, kuni Tõmošenko vabastatakse.

Tõmošenko kaasvõitleja Oleksandr Turtšinov hoiatas, et Kiievis võib puhkeda uus oranž revolutsioon, kui piisavalt palju inimesi tänavatele tuleb.

Eile hilisõhtul Tõmošenkot vanglas külastanud Ukraina inimõiguste ombudsman Nina Karpatševa teatas, et ekspeaministrit hoitakse kongis koos ühe teise naisega ja tal on lubatud kasutada telerit ja külmkappi, kui sugulased need talle sinna viiks. Ukrainska Pravda teatel pidi Tõmošenko kinnipidamisasutusse saabumisel lahti võtma ka oma kaubamärgiks kujunenud juuksepalmiku.

Tõmošenko liitlased avaldasid üleeile salvestatud video, milles naispoliitik ennustas oma vahistamist ette. Pöördumises tõotab ta kaitsta Ukrainat ja mitte paluda välismaalt asüüli.

Tõmošenko on kohtu all Venemaaga 2009. aastal sõlmitud gaasileppe pärast, millega ta tekitas Ukrainale väidetavalt 190 miljoni USA dollari suuruse kahju. Endine peaminister on veendunud oma süütuses ja väidab, et on sattunud poliitilise tagakiusamise ohvriks. Süüdimõistmise korral ootab teda kuni kümneaastane vangistus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles