Ajakirjanik: kas siseminister valetas avalikkusele?

Hanneli Rudi
, «Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks piirivalve lennusalga kopteritest.
Üks piirivalve lennusalga kopteritest. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti Ekspressi peatoimetaja Janel Lutsu sõnul tuleb siseminister Ken-Marti Vaheril nüüd tunnistada, kas ta valetas avalikkusele, kinnitades, et Eestis ei saa tekkida Norraga sarnast olukorda, kus kriisihetkel ei ole päästekoptereid.

«Kuidas siseminister ennast välja keerutab, kui ta peab vastama väga sisuliselt küsimusele, kas ta on avalikkusele valetanud, kui ütles, et Eestis ei saa sellist olukorda tekkida/…/et kõik lendurid on puhkusel ja kopterid on katki?» küsis Eesti Ekspressi peatoimetaja Raadio2 saates «Olukorrast riigis». Luts lisas, et seda väitis Vaher Norra traagiliste sündmuste valguses antud kommentaaris. Ometigi tekkis vaid mõni päev hiljem Eestis olukord, kus kõik kolm päästekopterit olid rivist väljas.

Teise saatejuhi, ajakirjanik Kalle Muuli sõnul on irooniline, et vahetult pärast siseministri väljaütlemisi, et Norras toimunu on uskumatu ja meil ei teki kunagi sellist olukorda, tuleb järgmisel päeval uudis, et ükski kopter ei lenda ja ei hakka nii pea lendama. «See näitab seda, kui vähe kõrgel kohal olevad inimesed oma sõnade eest vastutavad või kui kergekäeliselt nad annavad mingeid lubadusi teadmata tegelikku olukorda,» ütles Muuli.

Janek Luts tuletas meelde, et aastate eest ühte järjekordset arengukava koostades oli juttu, et Eesti vajab kuut kopterit. «Kolm on nüüd olemas, aga kuidas suudeti lendamist ja hooldust planeerida nii, et kolmest kolm on korraga remondis?» küsis ajakirjanik.

Muuli sõnul võib tõesti Eesti vajada selleks, et asjad oleksid laitmatult korras kuut kopterit. «Aga meil on ka tohutult muid asju vaja ja see, et igas valdkonnas oleks asjad absoluutselt korras, jääbki unelmaks ja arengukava tasemele,» tõdes ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles