Piirkondade arvestuses edestab Savisaar Ratast mäekõrguselt

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Ülehomme õhtuks selgub lõplikult, millised Keskerakonna piirkonnad ja kogud esitavad eelseisvale kongressile esimehekandidaadiks Edgar Savisaare, kes aga väljakutsuja Jüri Ratase.

Senise arvestuse järgi on Edgar Savisaart esimehena toetanud kokku 27 piirkonnast 22, Jüri Ratast aga kolm.

«Edgari edu piirkondade arvestuses on mäekõrgune, kuid kongressil teevad otsused siiski delegaadid,» ütles eile riigikogu aseesimees Ratas.

Savisaar ütles hiljuti Maalehes ilmunud usutluses samuti, et otsuse teeb kongress. «Mitte Ain Seppik ega Rain Rosimannus. Mina kavatsen jätkata, kui keskerakondlaste enamik mind toetab,» lausus ta.

Keskerakonna pressiesindaja ütles eile, et pidamata on veel Nõmme ja Mustamäe piirkonna koosolekud Tallinnas. «Neil on aega esitada oma kandidaadid 10. augusti õhtuni,» märkis ta.

Juhul kui mõni piirkond ei peaks oma kandidaate seatud tähtajaks esitama, jääb nende arvamus lihtsalt kuulmata.

Koosolekud Ida-Virus

Ka lõppenud nädalal käis kongressieelne valimisvõitlus tsentristide seas aktiivselt. Kuigi Ida-Virumaa piirkond on üks neist, kus toetati Keskerakonna esimehena Ratase kandidatuuri, kutsus partei keskkontor Sillamäe ja Kiviõli osakonnas kokku eraldi koosolekud, mis toimusid neljapäeval.

Ida-Virumaa ajaleht Põhjarannik kirjutas, et neil koosolekutel oli kohal ka Keskerakonna esimees Savisaar isiklikult ja teisigi partei juhtivpoliitikuid. Sillamäe osakonna koosolekul osales 18 inimest umbes sajast sealsest Keskerakonna liikmest ja kõik nad hääletasid Savisaare kui esimehekandidaadi poolt.

«Kõik, kes koosolekul sõna võtsid, toetasid tema jätkamist,» ütles Põhjarannikule Sillamäe osakonna juhatuse liige Eevi Paasmäe. Tema sõnul ei olnud Ratase kandidatuurist koosolekul isegi juttu.

Samal päeval hiljem leidis aset ka Keskerakonna Kiviõli osakonna koosolek, kus samuti hääletati Savisaare toetuseks. Osakonna esimees Risto Lindeberg ütles aga Põhjarannikule, et tegu oli kohalikust juhatusest mööda minnes korraldatud üritusega ja kandidaadi esitamiseks ei olnud koosolekul põhikirjas nõutavat enamust kohal.

Laual ka vene kaart

Ratase sõnul ei ole ta teadlikult piirkondade koosolekutel ringi sõitnud, sest peab ausamaks, kui otsustatakse ilma kandidaatide endi kohalolekuta. Tal ei ole plaanis ka Tallinnas Nõmmel ega Mustamäel koosolekule kohale minna.

«Kui kutsutakse, siis muidugi lähen,» ütles Ratas.

Nädal oli tulvil ka meedias avaldatud tuntud keskerakondlaste sõnavõtte esimehevaliku asjus.

Üks Ratase leeri tuntumaid esindajaid Ain Seppik ütles Postimehele antud pikemas usutluses, et Savisaar on küll kongressil favoriit, ent eriti nooremad parteiliikmed on hakanud iseseisvalt mõtlema ja protsess esimehe väljavahetamiseks on pöördumatult alanud. «Kui mitte nüüd, siis kahe aasta pärast,» arvas kunagine siseminister.

Seppiku hinnangul ei lähe Savisaare esimeheks jäädes mitte vana moodi edasi, vaid uutmoodi halvemaks.

Teist arvamust esindas parteilehes Kesknädal ja ka parteikontori vahendatud kommentaaris endine haridusminister Mailis Reps, kelle sõnul oleks Savisaare väljavahetamine valitseva Reformierakonna huvides.

Repsi nime all erakonna ajalehes ilmunud analüüsis poliitilisest olukorrast leiti, et Reformierakonna sooviks seoses Ratasega on saavutada valitsusse kaasamiseks kõlblik Keskerakond, mis võimaldab mängida võimuliidu juhtparteil ülejäänud kolme parlamendiparteid vabalt üksteise vastu välja.

Samuti väitis Reps, et Eestis tekib peagi uus vene erakond, millele Reformierakond saaks vastanduda ning mis võib saada teoks isegi juhul, kui Edgar Savisaar jätkab tsentristide eesotsas.

Savisaar ise võrdles usutluses Maalehele Andrus Ansipi viimaste valitsuste võimuloleku aega Eestile tekitatud inimkahjude poolest sõdade ja küüditamistega.
Keskerakonna kongress toimub 27. augustil Tallinnas.

Savisaare toetajad
•    Piirkonnad: Raplamaa, Harjumaa, Läänemaa, Pärnumaa, Pärnu linn, Lääne-Virumaa, Viljandimaa, Tartumaa, Tartu linn, Põlvamaa, Võrumaa, Narva, Haabersti, Pirita, Kesklinn, Põhja-Tallinn, Lasnamäe, Kristiine, Valgamaa, Jõgevamaa
•    Osakonnad: Räpina
•    Kogud: noortekogu, kultuurikogu, seenioride kogu, omavalitsuskogu, naiskogu

Ratase toetajad
•    Piirkonnad: Hiiumaa, Saaremaa, Ida-Virumaa
•    Osakonnad: Elva, Pärnu kesklinn
•    Kogud: omavalitsuskogu
Tegemist on reedel Keskerakonna büroost saadud andmetega, millele on lisatud hilisemad teated. Ajakirjanduse andmeil hääletasid Savisaare poolt veel ka neljapäeval erakonna Sillamäe ja Kiviõli osakonna koosolekule kogunenud parteiliikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles