Aasta kodanik sai hakkama aasta teoga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügikoristustalgute «Teeme Ära 2008» logo..
Prügikoristustalgute «Teeme Ära 2008» logo.. Foto: Peeter Langovits.

Ühel möödunud aasta sügispäeval said kokku kaks sõpra, kes olid prügihunnikute nägemisest väsinud – Rainer Nõlvak ja Toomas Trapido. Meeste kohtumisest sai alguse aasta tegu «Teeme ära 2008».


Eile aasta kodanikuks valitud ettevõtja Nõlvak helistas mullu sügisel riigikogu liikmele Trapidole ja jagas värskeid muljeid sellest, kuidas ta oma suvemaja juures rannas jälle prügi koristas.



Samuti rääkis helistaja, mida ta nende lagastajatega teeks, kui vaid kätte saaks. Selle peale ütles Trapido, et saame kokku – mul on üks plaan.



Trapido ja Nõlvaku kokkusaamine kujuneski tänavuse aasta teo «Teeme ära 2008» algushetkeks. Trapidolt mõte ja Nõlvakult teostus ning idee koristada kogu prügi vaid ühe päevaga. «Ma ei jaksanud nii kaua oodata, et prügi rannas ja metsas vedeles,» ütles Nõlvak.



Ettevõtmise idee levis kiiresti inimeselt inimesele ja juba paari nädalaga kasvas algatusgrupp mitmekümneliikmeliseks. Tänavu 3. mai koristuspäeval korjas rämpsu üle 50 000 eestlase, mis on siiani suurim rahva ühine ettevõtmine.



Nõlvak on Eestimaa Looduse Fondi nõukogu esimees ja samuti on ta paljudele eestlastele tuttav mitmesuguste innovaatiliste projektide kaudu. Näiteks lõi ta 1991. aastal Eesti ja pikki aastaid ka Baltikumi suurima IT-firma Microlink ning on töötanud välja krooniliste haiguste jälgimise süsteemi doc@home.



Aasta kodaniku tiitlit antakse välja alates 1999. aastast kodanikupäeval – 26. novembril. Tiitli andis laureaadile üle rahvastikuminister Urve Palo.



Eelmisel aastal valiti aasta kodanikuks Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu nõukogu liige Lagle Parek, 2006. aastal kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles