Eestlaste huvi Soome marju korjama minna on kahanemas

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suonenjoki lähedal asuva marjakasvatustalu põld.
Suonenjoki lähedal asuva marjakasvatustalu põld. Foto: Mihkel Maripuu

Kui veel aastaid tagasi teadis pea iga eestlane kedagi, kes veetis oma suve Soomes maasikaid korjates, siis viimasel ajal on vähenenud eestlaste huvi põhjanaabrite juurde marju korjama minna.

Soome marjatalu peremees Veikko Raivio tunnistas reedeses Postimehes, et tema talus korjavad marju põhiliselt ukrainlased. Tema abikaasa Ruth Raivio ei teinud saladust, et maasika- ja vaarikakorjamise ränga töö eest makstav summa ei ahvatle enam eestlasi ja pealekauba leiab teistest riikidest odavamat tööjõudu.

«Selle töö vastu tunnevad huvi enamasti noored, kes soovivad leida teenimisvõimalust õpingute vaheajaks, ning vanemas eas inimesed,» rääkis Postimees.ee’le töötukassa Tallinna ja Harjumaa osakonna EURES nõustaja Piret Ustav. Ta kinnitas, et eestlaste huvi Soome maasikaid korjama minna on vähenenud.

Põhjused, miks maasikafarmidesse nii agaralt tööle ei minda, on ilmselt farmide kauged asukohad ja erinevatest asjaoludest sõltuv töötasu.

Ustav selgitas, et kuna tasustamine on tihti tükitöö alusel ja tegemist on füüsilise tööga välitingimustes ja erinevates ilmastikuoludes, on töötajatel keeruline välja arvestada saadav töötasu.

Tema sõnul tuleb töötajal arvesse võtta ka maasikafarmide asukohta linnadest eemal. «Kui tööandja ei saa pakkuda kohapeal elamisvõimalust, siis võib kaugelt tööle käimine tekitada sel määral lisakulu, et töö ei ole lõppkokkuvõttes enam tasuv.»

Üldine huvi Soomes töötamise vastu kasvab

Üldiselt on aga eestlaste tung Soome tööle minna endiselt suur. Näiteks portaalis soome.ee leidub palju tööotsimiskuulutusi, milles soovitakse leiba teenida koristaja, lapsehoidja, koka, ehitustöölisena jne. Portaali kuulutuste rubriigis leidub ka tööpakkumiskuulutusi.

CV Keskuse turundusjuht Laura Tammeorg ütles, et võrreldes eelmise aastaga ei ole oluliselt kasvanud nende tööotsijate arv, kes sooviksid tööle asuda Soomes. Mullu augusti alguses oli soovitud töö asukohana märgitud Soome 28 823 inimesel, tänavu aga 29 053 inimesel.

«Eelkõige tahetakse tööd leida siiski kodumaale, kuid tekkinud majandusolukord nõuab tööotsingute teostamist ka välisriikides,» osutas Tammeorg.

Tema sõnul pakutakse CV Keskuse kaudu Soomes tööd eelkõige ehituse, klienditeeninduse või tervishoiu valdkonnas. Tööotsijad soovivad põhjanaabrite juures tööle asuda peamiselt ehitajana, koduabilisena, klienditeenindajana või autojuhina. Samad ametikohad olid kõige populaarsemad ka möödunud aastal.

Mõistagi eeldavad eestlased, et Soomes ootab neid sama töö eest kõrgem palk kui Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles