USAd tabas Afganistani sõja suurim kaotus

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba Vietnami sõjast tuttavad Chinooki kopterid on Afganistanis laialdaselt kasutusel.
Juba Vietnami sõjast tuttavad Chinooki kopterid on Afganistanis laialdaselt kasutusel. Foto: AFP/SCANPIX

Afganistani kaitseministri Abdul Rahim Wardaki kodukandis Wardaki provintsis, kohas, kus kopterihukk nõudis 30 USA ja seitsme Afganistani sõjaväelase ning nende afgaanist tõlgi elu, käis viimaste teadete kohaselt veel eilegi võitlus.
 



«Afganistani ja välismaised väed on jätkuvalt piirkonnas,» ütles Wardaki provintsi pressiesindaja Shahidullah Shahid uudistevõrgule AFP. Tema sõnul tuli sealt teateid jätkuvast võitlusest ja piirkonna mobiilivõrk oli suletud.

Üleeilse päeva esimestel tundidel 38 elu nõudnud CH-74 Chinooki transpordikopteri allakukkumine oli Afganistanis võitlevate koalitsioonivägede jaoks suurim korraga kanda tulnud kaotus kogu ligi kümme aastat kestnud sõja vältel.

Päästetööd käisid

Pealtnägijate väitel tulistati kopter alla pärast reidi ühe kohaliku Talibani komandöri kodusse. Kohalike ametnike ja Afganistani armee esindajate sõnul purunes kopter pärast pihtasaamist mitmeks tükiks.
NATO esindaja tunnistas ­eile, et käivad päästetööd, kuid ei soovinud täpsustada, kas kätte üritatakse saada langenute surnukehi või jõuda alla kukkunud Chinooki vrakini.

Kes täpselt langenud on ja millisesse väeossa nad kuuluvad, jäi veel mõnevõrra ebaselgeks. Erinevate meediaväljaannete väidete kohaselt polnud ei surnukehade äratoomine ega lähedastega ühenduse võtmine veel lõppenud.

Afganistanis langenud koalitsioonisõdurite üle arvet pidaval veebilehel icasualties.org seisis USA all 30 surmateadet Sayd Abadi piirkonnast ja 6. ­augustist kirjega «nimi pole veel väljastatud». Neist 24 üksuseks oli märgitud USA keskalluvusega mereväe eriüksus Navy SEALs ja kuuele lihtsalt eriväed.

USA mereväe uudisteportaal Navy Times rääkis 17 SEALi langemisest. Telekanal CNN aga ütles, et 30st langenud ameeriklasest 25 olid eriväelased ja neist omakorda 22 SEALid.

Väidetavalt kuulus suurem osa langenud SEALidest samasse allüksusesse meestega, kes korraldasid 2. mail reidi Al Qaeda liidri Osama bin Ladeni kodusse. Viimast CNNile väitnud anonüümse allika kohaselt polnud aga nüüd surma saanute seas ühtki bin Ladeni operatsioonis osalenud meest.

Eile õhtuks meediasse jõudnud ühe langenu nimi kinnitas oletust, et SEALide seas oli mehi bin Ladeni reidi korraldanud üksusest. Nimelt tuli avalikkuse ette ühe langenu – Tennessee osariigist pärit 30-aastase Aaron Carson Vaughni – vanaema Geneva Vaughn. Tema sõnul kuulus surma saanud sõjaväelane just sellesse üksusse.

Geneva Vaughni jutu kohaselt palus lapselaps end tagasi lahingusse saata vaid kuue nädala eest. Varem oli ta teeninud nii Afganistanis kui Iraagis.

Vanaema sõnul oli Aaron Carson Vaughn korduvalt autasustatud võitleja, kes oli ­SEALiks saada soovinud lapsest saadik. Vahepeal oli ta teeninud ka instruktorina, kuid seejärel kandideerinud taas väljas võitlejate ridadesse. Temast jäid maha abikaasa Kimberly, kaheaastane poeg Reagan ja kahekuune tütar Chamberlyn.

Oluline operatsioon

Kabuli võimude teatel olid ka kõik seitse langenud Afganistani sõdurit eriväelased.

Briti uudistevõrk BBC märkis eile, et vähemalt 17 SEALi eriüksuslase surm selles kopteris võib näidata, et tegu oli äärmiselt olulise operatsiooniga, mille sihtmärgiks oli mässuliste hierarhias tähtis isik. SEALid on koos Delta Force’iga USA erivägede absoluutne tipp.

NATO kinnitas eile, et uurivad Talibani mässuliste väidet, et nemad tulistasid selle kopteri granaadiheitjast alla. Samas ei välistatud ka õnnetust.

Talibani väites kahtles näiteks BBC Kabuli korrespondent Quentin Sommerville, kelle sõnul saavad mässulised koalitsiooni õhtusõidukitele pihta harva. Taliban küll ütleb, et nad on oma granaadiheitjate täpsust parandanud, kuid see ei pruugi olla tõsi, märkis Sommerville.

AFP märkis samas, et Chinookide suurus ja suhteline aeglus teeb nad maa pealt kergemini rünnatavaks. See kopter mahutab kaks pilooti ja sõltuvalt ehitusest 33–55 sõdurit.

Suured kaotused
•    2005. aasta 6. aprillil Ghazni provintsis alla kukkunud Chinooki kopteris hukkus 15 USA sõdurit ja kolm ameeriklasest tsiviiltöötajat.
•    2005. aasta 28. juunil tulistas Taliban Chinooki alla Kunari ­provintsis. Langes 16 USA sõdurit.
•    2005. aasta 16. augustil kukkus Cougari-tüüpi kopter alla Herati linna lähedal, hukkus 17 Hispaania sõdurit.
•    2006. aasta 5. mail kukkus Chinook alla Kabuli lähistel, surma sai kümme USA sõdurit.
•    2006. aasta 2. septembril plahvatas õhus tankimise käigus Briti Kuningliku Õhuväe Nimrod, surma sai 14 Briti sõdurit.
•    2008. aasta 18. augustil sattus Prantsuse dessantväelaste jalgsipatrull Kabuli lähistel Surobis Talibani varitsuse otsa. Võitluses langes kümme prantslast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles