Vene välisministeerium kritiseeris Eesti ajaloomuuseumi ja Erna retke

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
30 Erna Retke võistkonda alustasid oma teekonda dessandiga Eesti Mereväe laevadelt Admiral Cowan ja Ristna ning piirivalvelaevalt Kõu Salmistu rannale.
30 Erna Retke võistkonda alustasid oma teekonda dessandiga Eesti Mereväe laevadelt Admiral Cowan ja Ristna ning piirivalvelaevalt Kõu Salmistu rannale. Foto: Toomas Huik / Postimees

Vene välisministeerium kritiseeris teisipäeval tehtud avalduses Eestis sündinud natside ühe peaideoloogi Alfred Rosenbergi väljapanekut Eesti Ajaloomuuseumis ja nädalavahetusel lõppenud sõjalis-sportlikku Erna retke, nimetades seda natsismi ülistamiseks.

«Eestis toimuvad viimasel ajal jätkuvalt sündmused, mis annavad tunnistust ametliku Tallinna kangekaelsest soovimatusest leppida Nürnbergis langetatud kohtuotsusega fašismile,» seisab Vene välisministeeriumi pressiteenistuse teisipäeval avaldatud kommentaaris.

Ametkonna sõnul käib jutt esmajoones Eesti Ajaloomuuseumis eksponeeritavast näitusest, «mis on pühendatud ühele Saksa fašistliku ideoloogia autoritest, okupeeritud idaterritooriumide riigiministrist Tallinnas sündinud Alfred Rosenbergile.».

«Rahvusvähemuste organisatsioonide proteste selle hitlerliku timuka käsul hukkunud miljonite rahumeelsete inimeste mälestuse niivõrd karjuva mõnitamise pärast ignoreerivad muuseumi juhtkond ja Eesti kultuuriministeerium kinnitavad ilmekalt, millist ajaloo tajumist üritab Tallinn ühiskonnale külge pookida,» kuulutas Vene välisministeerium.

«Samasugune faktide võltsimise püüe ilmneb ka toetuses niinimetatud sõjalis-sportlikule mängule Erna-2011. Ent Eesti poole sõnul kujutavad 1941. aasta augustis Punaarmee tagalas tegutsenud Abwehri diversioonirühma liikmed endast Eesti vabastajaid. Need hitlerlikud käsilased osalesid agressiivse vallutussõja pidamisel «teljeriikide» poolel, mis oli vaenulik kõigi riikide suhtes, kes algselt ÜRO põhikirja allkirjastasid. Nende poolt toime pandud kuritegude varjamine viitega võitlusele riikliku vabaduse eest on teotav,» seisab Vene välisministeeriumi avalduses.

Eesti Juudi Kogukond saatis juulis kultuuriminister Rein Langile pöördumise, milles nimetas äärmiselt ebaeetiliseks ja natslikku kurjategijat ülistavaks ajaloomuuseumi väljapanekut, mis kujutab muu hulgas ka Tallinnas sündinud natsionaalsotsialismi peaideoloogi Alfred Rosenbergi.

Eesti Juudi Kogukonna hinnangul ei mõisteta Rosenbergi muuseumi väljapanekus piisavalt hukka.

12. jaanuaril 1893 Tallinnas sündinud Alfred Rosenberg hukati 16. oktoobril 1946 Nürnbergi kohtu otsusega.

Eelmisel nädalal toimunud Erna retkega meenutati Soome sõjaväes teeninud eestlastest vabatahtlike luureretke okupeeritud Eesti tagalasse 1941. aasta sõjasuvel ja nende võitlust hävituspataljonide ning NKVD vägedega.

Selle tulemusel päästeti tuhandeid sõjapõgenikke kindlast surmast punavägede relvade läbi.

Erna retkel osales 30 võistkonda, neist kümme välisriikidest, muu hulgas Gruusiast, Soomest, Taanist, Belgiast, Leedust ja Šveitsist.

Eelmise nädala teisipäeval tegi Venemaa välisministeerium avalduse, milles taunis 30. juulil Ida-Virumaal Sinimägedes toimunud mälestusüritust.

Välisministeerium: avaldus ei toeta Eesti-Vene suhete arengut

Eesti välisministeerium teatas avaldust kommenteerides, et see ei toeta Eesti-Vene suhete arengut

«Vene Föderatsiooni välisministeeriumi tänane avaldus on laimav ja pahatahtlik Eesti suhtes ega aita kaasa Eesti-Vene suhete arengule,» leiab Eesti välisministeerium.

«Taaskord tuleb rõhutada, et Eesti Vabariik on hukka mõistnud kõigi Eestit okupeerinud totalitaarsete režiimide kuriteod ning taunib ideoloogilisi manipulatsioone sellel teemal,» seisab teates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles