Marko Mihkelson: reisihoiatuste kehtestamise kord jääb segaseks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti märulipolitsei Lõuna-Londonis Croydonis
Briti märulipolitsei Lõuna-Londonis Croydonis Foto: SCANPIX

Riigikogu liige ja väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson kirjutab oma blogis, et praegu peaks välisministeerium hoiatama inimesi Suurbritanniasse reisimise eest, kuid ei tee seda ning üldse toimub reisihoiatuste kehtestamine ebaselgete põhimõtete järgi.

«Kolm ööd järjest on Londonis ning eilsest ka mitmes teises Suurbritannia linnas toimunud laiaulatuslikud rüüstamised ja vara põletamised,» kirjutab Mihkelson. «See peaks olema piisav alus, et meie välisministeeriumi reisihoiatuste tabelisse lisanduks ajutiselt ka Suurbritannia. Selle asemel on aga täna hommikul tehtud vaid põgus tähelepanujuhtimine.»

Mihkelson toob välja, et mullu reageeris ministeerium Roomas toimunud väiksemat sorti rahutustele jõulisemalt kui praegu Inglismaal toimuvale, samal ajal kui Venemaal toimunud fašistlikult meelestatud noorte mässamisele ei järgnenud ministeeriumi poolt mingit hoiatust.

«Bahreinis olid rahutused varakevadel, kuid reisihoiatus võeti maha alles eelmisel nädalal,» imestab Mihkelson.

Poliitik rõhutab, et reisihoiatuste tegemine eeldab paikapandud kriteeriume ning väga täpset olukorra jälgimist. «Samas tuleb ilmselt olemasolevad kriteeriumid üle vaadata ning vajadusel neid ka muuta. Igatahes tuleb teema kindlasti ka riigikogu väliskomisjoni päevakorda juba eeloleval sügisel,» lubab ta.

Kristiina Herodes välisministeeriumi pressitalitusest ütles Mihkelsoni postitust kommenteerides, et ministeerium lähtub reisihoiatuste koostamisel oma esindustest ja teistest Euroopa Liidu liikmesriikidest laekuvast infost. «Väga sageli on soovituste andmise aluseks ka riigi enda politseijõudude või välisministeeriumi hinnang olukorrale. Nii kui lisainfo on laekunud, uuendatakse see ka välisministeeriumi kodulehel,» heitis ta valgust hoiatuste kehtestamise protseduurile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles