Kaitseuuringute Keskuse büroojuht omastas arvatust märksa enam

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Kui juunis arvati, et Kaitseuuringute Keskuse büroojuht Leelet Nellis omastas väidetavalt 15 000 eurot, siis nüüdseks on see summa kasvanud 37 000 euroni.

«Väga jämedalt öeldes on see summa 37 000 eurot,» ütles Kaitseuuringute Keskuse värske juht Martin Hurt Postimees.ee’le. Tema sõnul võib summa teoreetiliselt veidi muutuda, aga mitte väga palju.

Hurda teada toimetas senine büroojuht raha kõrvale mitme aasta jooksul. Kuidas see võimalik oli, ei osanud kolm päeva ametis olnud Hurt öelda. «Keskust on igal aastal auditeeritud. Meil on olnud raamatupidamisfirma ja audiitor, eks me peame nüüd koos maha istuma ja asja arutama,» sõnas ta. Hurda teada on osa väidetavalt varastatud summa eest ostetud asju, osa rahast kandis naine oma arvele.

Põhja ringkonnaprokuratuur pressiesindaja Maria-Elisa Tuuliku sõnul algatas prokuratuur juunis kriminaalmenetluse karistusseadustiku omastamist käsitleva paragrahvi järgi, kuid seni pole kellelegi kahtlustust esitatud. Süüdimõistva otsuse korral näeb seadus ette rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse.

Kaitseministeeriumi juures töötav sihtasutus Rahvusvaheline kaitseuuringute keskus (RKK) vallandas juuni alguses büroojuhi, kes lasi sihtasutusel mullu kinni maksta oma isiklikke reisiarveid ja võttis ka asutuse kontolt sularaha.

«Kummalistele arvetele juhtis tähelepanu meie audiitor 2010. aasta majandusaruande iga-aastase auditeerimise käigus,» ütles Postimehele sel hetkel RKK juhatajana töötanud Kadri Liik.

Liigi poolt korraldatud kohtumisel audiitori, lepingulise raamatupidaja ning asjaomase töötajaga selgus, et viimase puhul oli tegu sihtasutusele kuuluva raha ebasihipärase kasutusega isiklikes huvides.

Kadri Liik esitas kaitseuuringute keskuse nõukogule avalduse lahkumaks keskuse juhi kohalt, nõukogu rahuldas avalduse 5. augusti istungil, edastas keskuse esindaja.  «Praeguseks on sellest intsidendist täieliku ülevaate koostamine lõpule jõudmas ning selles valguses ma leidsin, et nii rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse kui minu enda edasise töö muudab kergemaks, kui ma end juhi ülesannetest taandan,» ütles Liik.

Liigi asemel hakkab kaitseuuringute keskust juhatama selle juhatuse liige Martin Hurt, kes töötas seni keskuse kaitsevaldkonna teadurina.

Liik jätkab kaitseuuringute keskuses tööd teadurina ning samuti Lennart Meri konverentsi peakorraldajana.
Liik sõnas, et tema taandumine keskuse juhi kohalt on seotud keskuse rahaliste vahendite tõenäolise kuritarvitamisega keskuse endise büroojuhi poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles