Laanet: rahutused võivad mõjutada teisigi Euroopa riike

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet.
Kalle Laanet. Foto: Mihkel Maripuu

Poliitik ja endine siseminister Kalle Laanet ütles Vikerraadio saates «Uudis+», et tunne on ärev, sest London asub geograafiliselt küll kaugel, kuid avatud maailmas piisavalt lähedal, et suured rahutused võivad mõjutada nii Eestit kui ka teisi Euroopa ning isegi kaugemale jäävaid riike.

Laaneti hinnangul on pole mässamiseks korralikku põhjust ja mässajad soovivad näidata enda jõudu ning selles on neile abiks internet, kus sõnumid kiiresti levivad.

«Inimeste ja masside kaasamine on täna tunduvalt lihtsam kui varem,» sõnas ta. «Londoni sündmused on näidanud, et kui õigeaegselt piisavate jõududega ei reageerita, siis väike tulekahju kasvab suureks tulekahjuks.»

Laaneti sõnul saab sarnaseid näiteid tuua nii Eestist kui ka mujalt maailmast ning reageerimine on võtmeküsimuseks.

«Kõrvalt on hea targutada, kuid arvan, et 16 000 politseinikku, mis aeti välja alles eile, oleks pidanud juba varem väljas olema,» sõnas ta. «Nende jõududega oleks pidanud suutma initsiaatorid kinni pidama – kui eestvedajaid pole, vajub toimuv maha.»

Laaneti arvates võis ohuanalüüs olla puudulik, sest ei suudetud arvata, et nii palju inimesi tuleb tänavatele.

Laanet analüüsis ka inimeste algatusi, kus on tulnud välja, et enda kodukanti kaitsta. Laaneti hinnangul on omakohtu küsimus niivõrd keeruline, et lihtsaid vastuseid on raske anda.

«Kui riik ei suuda pakkuda piisavalt turvalisust, siis inimesed hakkavad seda ise kasutama ja kiputakse piire ületama ehk võivad tekkida inimkahjud,» sõnas Laanet. «See on kõikidele riikidele suur ristioht, kui ei suudeta turvatunnet pakkuda.»

Sõjaväe tänavatele toomist pidas Laanet äärmuslikuks sammuks, kuid tema hinnangul võiks mõelda naaberriikide korrakaitsejõudude liigutamisele, et abi saada.

Laaneti hinnangul tuleb nüüd Suurbritannias mässajate liidrid tabada ja vahistada, sest muud võimalust mässamise lõpetamiseks pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles