Kaitseministeeriumis tulistanud Karen Drambjan sai surma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Püstoliga relvastatud mees korraldas neljapäeva pärastlõunal Tallinnas kaitseministeeriumis tulistamise ja võttis kaks inimest pantvangi, kella 17.20 ajal sai pantvangistaja surma. Keegi teine vigastada ei saanud ning pantvangidel õnnestus põgeneda.

Politsei pressiesindaja Mihkel Loide ütles  Postimees.ee’le et pantvangistaja lasi ennast maha ja tema käes olnud kahel pantvangil õnnestus põgeneda. Loide sõnul pole infot, et pantvangis olnud isikud oleks viga saanud. Pärast seda, kui intsident oli läbi, asusid politseinikud maja turvalisust kontrollima. Hiljem täpsustas prokuratuur, et sündmuste käigus otseselt pantvange ei võetud, kuid kaks kaitseministeeriumi hoones viibinud inimest olid lühiajaliselt sissetungija kontrolli all.

Sündmuste käik

Täna kell 15.08 saabus politsei korrapidajale teade, et kaitseministeeriumisse tungis tundmatu meesterahvas püstoliga, millest ta tulistas. Majja visati ka suitsupomm. Esialgse informatsiooni kohaselt võttis mees kaks inimest pantvangi, kellel on praeguseks hetkeks õnnestunud vabaneda.

Inimesed evakueeriti pärast tulistamist majast ja kell 16.40 sisenesid majja eriüksuslased, millele järgnesid uued lasud. Väidetavalt toimus kogu vahejuhtum kõrgelt turvatud kaitseministeeriumi esimesel korrusel.

Postimees.ee reporter teatab sündmuspaigast:

Kell 18: ministeeriumi juures viibib ka kaitseminister Mart Laar, kes teatab, et enne ametlikke teateid ta toimunut ei kommenteeri.

Kell 17.55: majja on sisenenud ülikondades mehed, kes võivad olla kapo ametnikud. Surnukeha pole majast veel välja toodud.

Kell 17.47:  eriüksus on veel sündmuskohal, kuid kiivrid on peast ära võetud ja kilpidega enam ringi ei liiguta

Kell 17.26: majja sisenesid uued eriüksuslased ja koerajuht koos koeraga.

Kell 17.23: ministeeriumist kostab endiselt vahepeal pauke.

Kell 17.19: sündmuskohal oli väike pressikonverents, kuid uut infot sealt ei antud. Politsei pressiesindaja sõnul pole veel teada, et kellega on tegemist ja sellest on veel vara rääkida.

Kell 17.11: majast kostab endiselt suuremaid pauke – nagu kasutatakse lõhkepakke, mis peaks kurdistama ja pimestama. Võimalik, et eriüksuslased otsivad ruume järjest läbi.

Kell 16.58 kostus veel neli kuni kuus pauku ja majja sisenes veel kaks eriüksuslast.

Kell 16.52 sisenes teine meeskond: neli eriüksuslast ja kolm kiirabiarsti.

Päästeameti pressiesindaja kinnitas kell 16.50, et pommirobot on majas ning sel kellajal toimus tõesti plahvatus, mis oli näha ka roboti ekraani, kuid mis plahvatusega tegu oli, ei osanud ta täpsustada.

Kell 16.40 sisenesid majja kaheksa eriüksuslast, mispeale mõne minuti pärast kostsid majast neli lasku, seejärel plahvatus ja siis veel kolm lasku.

Kell 16.20 olid sündmuskohale jõudnud eriüksus ja kapo ametnikud. Juhtumi menetluse võttis politseilt üle kaitsepolitsei.

Kell 16.10 ajal viibis kohapeal hulgaliselt politseinikke, päästeametnikke ja kiirabi.

Kell 16 laiendati politsei turvaala 10-15 meetri võrra. Väidetavalt olla tulistaja esimesel korrusel, kuid pole teada, kas üksi või teiste inimestega.

Kell 15.57. Territooriumile sisenesid üks valge ja üks punane eraldusmärkideta kaubik.

Kella 15.50 ajal oli kuulda veel üht pauku, kuid ümbruskaudse kära taustal polnud võimalik täpselt eristada, kas tegu oli kuulilasu või mõne muu pauguga.

Ümbruskaudsetelt tänavatelt inimesi eemal hoidvad politseinikud ütlesid kella 15.50 ajal, et tulistaja on ikka veel majas.

Kella 15.45 paiku sisenesid sisenesid turvakilpidega varustatud politseinikud.

Postimees.ee reporter teatas kohapealt, et inimesed on ministeeriumihoonest evakueeritud ning osaliselt on politsei hoone lintidega piiranud.

Mis juhtus?

Postimees.ee'ga rääkis kell 15.30 kaitseministeeriumi töötaja, kes kuulis oma kabinetist ühte lasku ja tõmbas kiiresti ukse kinni. Seejärel ronis ta akna kaudu majast välja. Kabinet asus esimesel korrusel.

«Mis praegu seal toimub, ma ei tea, sest olen majast väljaspool. Kuulivestides politseinikud luuravad praegu ümber maja,» sõnas ta vahetult pärast juhtunut Postimees.ee'le.

Postimehe andmetel kuulsid töötajad kokku kolme lasku. Keegi on võetud ka pantvangi. Enamik ministeeriumi töötajatest on tagaukse kaudu majast evakueeritud.

ERR Uudised väitsid, et ühe ministeeriumi ametniku sõnul oli väidetavalt endine kaitseväelane lõhanud esmalt lõhkekeha  ja siis tulistanud ning võttis siis ühe turvatöötaja pantvangi ning vabastas sele hiljem. Hoone fuajee oli paksult täidetud tossuga. 

Postimees.ee reporteri sõnul majast kusagilt suitsu ei tule, pole näha ka katkiseid aknaklaase. Kohal pole ka päästeameti autosid.

Põhja-Eesti päästekeskuse pressiesindaja kinnitusel on kohapeal kaks päästemeeskonda ja redelauto, samuti pommigrupp. Infot, kas majas plahvatus toimus, ei osanud ta paraku kinnitada.

Kohal on nii politsei, päästeameti kui kaitsepolitsei töötajad. Ala on politseilintidega piiratud, et tagada kõigi inimeste ohutus. Võimalusel soovitatakse liiklejatel mitte lähedusse tulla.  Politseil ei ole mingit põhjust arvata, et piirkonnast välja jäävate inimeste turvalisus oleks ohus.

Väljakutse kaitseministeeriumist tuli politseile kella 15.30 ajal. Kella 16.30 ajal polnud politseil infot, et keegi oleks saanud vahejuhtumis kannatada.

Kuidas saabuti sündmuskohale?

Häirekeskus sai väljakutse kell 15.18 ja kell 15.19 läks teade kiirabile, mis saatis sündmuskohale esimese brigaadi.

Kell 15.49 said väljakutse demineerijad.

Kell 16.01 asus sündmuspaigale teele Põhja-Eesti päästekeskuse vanemoperatiivkorrapidaja, kell 16.02 esimene kesklinna põhipäästeauto ja redelauto. Kell 16.09 suundus sündmuspaigale ka regiooni vastutav korrapidaja.

Kell 16.19 sõitis välja kiirabi välijuht ja lisandus teine kiirabibrigaad. Kell 16.21 sõitis välja ka teine põhipäästeauto.

«Me tegime julgestustööd, et kui puhkeb tulekahju,» selgitas Põhja-Eesti päästekeskuse pressiesindaja.

Laar polnud majas

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet ütles, et on ise praegu majast väljas ning teemat kommenteerib vaid politsei. Ta kinnitas, et kaitseminister Mart Laar on Tallinnas, kuid polnud intsidendi ajal ministeeriumis ja pole seal ka praegu. Laar saabus sündmuskohale kell 16.12.

Pressiesindaja sõnul oli täna ministeeriumis rutiinne tööpäev ning mingeid üritusi seal ei toimunud.

Valitsuskommunikatsiooni direktori asetäitja Martin Jaško ütles Postimees.ee'le, et kaitseministeeriumis toimunud vahejuhtum ei tähenda teiste ministeeriumide jaoks suuri muudatusi ja näiteks valitsuse kriisikomisjoni veel kokku ei kutsuta.

«Keskendume olukorrale seal, muid arenguid valitsuse tasandil pole,» ütles Jaško. «Loomulikult on kõik vajalikud ametnikud ja ministrid pidevalt infoga kursis ja loodame, et olukord laheneb kiiresti ja rahulikult. Mujal ollakse loomulikult tavapärasest valvsamad.»

Kaitseministeeriumi töötajad on sündmuspaigal üpris rahulikud ja lisaks on lähedusse kogunenud palju uudistajaid.

Solarise keskust evakueeritud pole. Sündmuskohal on ka politseikoer, kuid pole teada, kas tegu on pommi- või jälituskoeraga.

  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles