Monomaffia saab avapaugu

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Taalmaa toob Pärnu monoteatrit täis.
Indrek Taalmaa toob Pärnu monoteatrit täis. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Täna õhtul avatakse Endla teatri Küünis rahvusvaheline monoteatrite festival Monomaffia. Kolme päeva jooksul näeb Pärnus üheksat monolavastust Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast ja Venemaalt. «Monoetendustel tekib näitlejal hoopis vahetum kontakt publikuga. See on tõsine näitlejakeskne teater,» vastab festivali kunstiline juht Indrek Taalmaa küsimusele, miks just monoteater.



«Kui igas riigis Euroopas on monoteatrite festival, siis Eesti oli seni must lammas, kus sellist festivali polnud,» seletab Taalmaa. «Seega tuli see festival ära teha. Pärnus sellepärast, et Pärnus pole teatrifestivali ja suvel pole paremat kohta kui Pärnu.»

Esimese Monomaffia programmivaliku taga seisabki Pärnu teatri näitleja Indrek Taalmaa, kes ise astub publiku ette ühenduse R.A.A.A.M. lavastusega «Kuues maitse». Eestist osaleb festivalil neli lavastust, lisaks «Suur mees juba» (Priit Pius, Tallinna Linnateater), «Nisa» (Katariina Unt, VAT Teater), «Rumm ja viin» (Ott Sepp, Vanemuine) ja «Aabitsa kukk» (Tõnu Oja, Eesti Draamateater).

Lisaks kodumaistele teatritele kutsus Taalmaa Pärnusse Helsingi Linnateatri lavastuse «Liftieitaja», Venemaa Riikliku Puškini Teatrikeskuse lavastuse «Gorjuhhino küla ajalugu», Oslo Visjoner teatri «Ibseni naised» ning Stockholmi Boulevardteaterni «Hamlet – A Stand Up’i».

«Nad kõik on omal moel erilised,» lausub Taalmaa, lisades, et kuna festival toimub esimest korda, siis seda tugevam ja kõrgemal tasemel peab programm olema. Kedagi eraldi välja tuua Taalmaa ei soovi, sest kõik välismaised lavastused on ühel või teisel moel pärjatud ning näiteks «Liftieitaja» on Helsingi Linnateatris juba kolm aastat välja müüdud.

Festivalil osalevaid lavastusi hindab viieliikmeline žürii koosseisus Sven Karja, Heidi Aadma, Pille-Riin Purje, Mladen Kiselov ja Margus Mikomägi. Üks lavastus saab grand prix’ koos 1000 euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles