Sakala tänaval kõlasid lahingupaugud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseioperatsioon kaitseministeeriumi ruumides. Ministeeriumis tulistanud Karen Drambjan sai tulevahetuses surma.
Politseioperatsioon kaitseministeeriumi ruumides. Ministeeriumis tulistanud Karen Drambjan sai tulevahetuses surma. Foto: Toomas Huik

Kaitseministeeriumi ümber tõmmatud lintidest ja vilkuriga masinatest möödujad võisid ainult oletada, mis toimub, sest kuigi levis kõlakas, et tegemist on õppusega, selgus pärast pauke ja plahvatusi, et see on tõsine juhtum ning hukkus üks inimene, vahendavad Madis Filippov ja Urmas Neeme.

15.05. Kaitseministeeriumi hoonesse siseneb relvastatud ja lõhkepakettidega varustatud Karen Drambjan (57), kel tekib konflikt ministeeriumi kaitseliitlastest turvatöötajatega. Drambjan võtab turvatöötajad pantvangi, kuid lukustatud vaheukse tõttu ta fuajeest kaugemale, kaitseministeeriumi ametnike kabinettidesse ei pääse.

15.08. Politsei korrapidajale saabub teade, et kaitseministeeriumisse on tunginud püstoliga mees. Mees olevat ka tulistanud ja majja olevat visatud suitsupomm.

15.10. Saabub politsei.

15.10. Kaitseministeeriumi töötajatele laekub e-kiri, mis teatab, et töötajad peaksid lukustama kabinettide uksed ja jääma sisse. Kogu maja töötajaskonnale mõeldud e-kirjas rõhutatakse, et tegemist ei ole naljaga. Mõni hetk hiljem kuuleb üks hiljem Postimehega vestelnud ametnik lasku, seejärel häiresignaali. Saabub uus kiri, milles kästakse signaali eirata ja jääda ruumidesse.

15.30. Uksele koputab turvatöötaja, kes kutsub ametniku kaasa. Töötajad evakueeritakse, arvatavasti väikeste gruppidena.

15.30. Teine kaitseministeeriumi töötaja räägib hiljem, et kuulis sel kellaajal oma kabinetist üht lasku ja tõmbas kiiresti ukse kinni. Seejärel ronis ta akna kaudu majast välja. Kabinet asub esimesel korrusel.

«Mis praegu seal toimub, ma ei tea, sest olen majast väljaspool. Kuulivestides politseinikud luuravad praegu ümber maja,» sõnab ta vahetult pärast juhtunut.

Postimehe andmetel kuulsid töötajad kolme lasku. Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimeti sõnul oli asutuses rutiinne tööpäev ja mingeid üritusi seal ei toimunud.

15.40. Kaitseministeeriumi töötajad on tagaukse kaudu majast evakueeritud ja selle ümber on tõmmatud politseilindid. Sajab paduvihma. Ümbruskond tundub rahulik, töötajad on rahulikud ja seisavad kahes suuremas grupis Rävala puiestee poolsel tänaval. Keegi neist juhtunut kommenteerida ei soovi. Uudishimulikke veel eriti pole.

15.45. Ministeeriumi ees on näha politseinike liikumist. Kilbiga eriüksuslased liiguvad mööda maja äärt ja sisenevad. Esimese korruse aknast ronib välja kaks naisterahvast, kingad käes. Kumbki neist just šokeerituna ei paista, üks neist koguni naeratab. Lintide taha ja sõiduteele koguneb pealtvaatajaid ja ajakirjanikke ning politsei kutsub neid korrale.

15.50. Kuulda on veel üht pauku, kuid ümberkaudse kära taustal ei saa täpselt aru, kas see oli tulistamine.

16.00. Sajab valingutena paduvihma, Rävala puiestee poole sõidab kaks päästeautot. Põhja-Eesti päästekeskuse pressiesindaja kinnitusel on kohapeal kaks päästemeeskonda ja redelauto, samuti pommigrupp. Kohal on nii politsei, päästeameti kui ka kaitsepolitsei töötajad. Väljas on ka munitsipaalpolitseinikud.

Politseinikud ajavad uudishimulikke inimesi kõnniteelt eemale. «See on laskesektor,» teatab üks neist, kuid inimesed vajuvad aeg-ajalt ikka sinna vihmast hoolimata tagasi. Seepeale suurendab politsei turvaala 10–15 meetri võrra. Väidetavalt on tulistaja esimesel korrusel, kuid pole teada, kas üksi või teiste inimestega.

16.12. Vuhiseb mööda kaitseminister Mart Laar, kes midagi ei kommenteeri.

16.20. Sündmuskohale on jõudnud eriüksus. Juhtumi võtab politseilt üle kaitsepolitsei.
Pealtvaatajate seas valitseb teadmatus. Oletatakse, et inimesi hoitakse pantvangis, kusagil kõige kõrgemal korrusel. Endiselt arvatakse, et tegu on lihtsalt õppusega.

16.40. Hoonesse sisenevad kaheksa eriüksuslast. Mõne minuti pärast kostab majast neli lasku, seejärel plahvatus ja siis veel kolm lasku.

16.51. Majas on pommirobot. Kostab plahvatus, mis oli näha ka robotiekraanil, kuid mis plahvatusega tegu oli, ei oskanud keegi veel täpsustada.

16.52. Hoonesse siseneb veel eriüksuslasi ja ka kiirabi. Mõni minut hiljem kostavad taas lasud.

16.58. Kõlab veel neli kuni kuus pauku ja majja siseneb veel kaks eriüksuslast.

17.11. Majast kostab veel pauke. Veidi aja pärast siseneb majja koerajuht koos koeraga. Kostavad jälle paugud. Kella 17.20 paiku lasevad eriüksuslased Drambjani tulevahetuse käigus maha. Väljaspool maja olijatele on see esialgu teadmata.

17.47. Olukord on rahunenud. Eriüksus on veel sündmuskohal, kuid kiivrid on peast ära võetud ja kilpidega enam ringi ei liiguta. Inimesed hakkavad Rävala puiestee poolt laiali minema, kuid Solarise keskuse juures on rahvamass ainult suurenenud. Kõlab kuulujutt, et väidetav pantvangistaja lasi endale kuuli pähe.

18.00. Tänaval olijatest vuhiseb taas mööda Laar, kes lausub foori rohelist tuld oodates, et enne ametlikke teateid ta toimunut ei kommenteeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles