Paduvihmad tekitavad Kuressaare majaomanikele muret

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paduvihma ajal ei jõua kanalisatsioonikaevud kogu vett kiiresti ära juhtida.
Paduvihma ajal ei jõua kanalisatsioonikaevud kogu vett kiiresti ära juhtida. Foto: Peeter Langovits

Kuigi viimaste päevade jooksul on Kuressaaret kimbutanud rohked paduvihmad ja saju ajal paistab, et teedest on saanud jõed, on «uputusefekt» asjatundjate sõnul pigem hetkeline ja olukord on linnas kontrolli all. Küll aga põhjustab liigne sadu probleeme eramajaomanikele.

«Eile päev läbi sadas, hea, et öösel pole tulnud, muidu mul oleks vesi juba toas,» kurtis ajalehele Saarte Hääl saju üle Suur-Sadama 37 elanik Malle Lonks, kelle hoovis paduvihmade tõttu üleeile vesi lainetas.

Lonks lisas, et sarnane mure on paljudel ümberkaudsetel majaomanikel, kuna tegu on madala piirkonnaga. Rohke vesi toob kokku nii liiva kui ka muud teematerjali, mis sellesama vee äravoolu takistab.

Ehkki Lonks tunnistas, et tema maja asub kriitilises piirkonnas, kus üleujutused on tõenäolised ja sagedamad kui mujal Kuressaares, nägi ta osalist süüd ka linnal. «See ei ole ju minu tekitatud kahju, mis taevast alla sajab. Nemad teed ehitasid, hoidku siis ka korras,» ütles Malle Lonks.

Kuressaare Elamute Hoolduse juhatuse liige Hain Vaher ütles, et erakinnistute mured on nende omanike asi ja seal ei ole asutustel midagi teha. Sama väitis ka AS-i Kuressaare Veevärk võrguosakonna juhataja Arthur Pärn, kelle sõnul tegeleb Veevärk peamiselt avalike tänavate korrashoiu, mitte eramajadega.

Mõlemad mehed ütlesid, et viimaste päevade sadu on loodusnähtus, mis on meie kliimas paratamatu ning selle vastu midagi ette võtta suurt ei saagi. Pärn selgitas, et mulje, nagu oleks paduvihmade ajal tegu suure uputusega, on pigem petlik ning tegelikult on teed üleujutatud vaid mõne hetke.

Vaatamata viimaste päevade suurele sajule ei ole Veevärgi poole kordagi pöördutud. Samuti on rahulik linnavalitsuses, kinnitas ametnik Aili Saar. Elamute Hoolduse lahendada jäi vihmaperioodil üks juhtum, ent ka see oli Hain Vaheri sõnul kergemate killast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles