Kunda Nordic Tsement uurib prügikütuse põlengu põhjusi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kundas põles jäätmehoidla.
Kundas põles jäätmehoidla. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

AS Kunda Nordic Tsement astus lisaks päästeameti juurdlusele ka omapoolseid samme, et saada teada suvel toimunud kolme prügikütuse süttimise põhjused ning vältida sarnaste juhtumite tekkimist tulevikus. Seniks on ajutiselt prügikütuse tarnelepingud peatatud.

«Oleme võtnud erinevatel aegadel tarnitud materjalide proovid ja saadame need põhjalikuks laboratoorseks analüüsiks Rootsi tsemenditööstuse uurimislaborisse. Samade proovide võrdlusanalüüsid tellime ka Tallinna Tehnikaülikooli soojustehnika instituudilt. Samuti nõustusid viimatinimetatud instituudi teadlased andma ettevõttele omapoolset abi tekkepõhjuste väljaselgitamiseks,» selgitas Kunda Nordic Tsemendi tegevdirektor Meelis Einstein.

Kokku on lepitud ka materjali tarnija esindajate, ettevõtte esindajate ja ettevõtte Põhja-Euroopa omanikepoolsete vastava ala spetsialistide kokkusaamine Kundas.

«Kuni põlengu põhjuste väljaselgitamiseni on ajutiselt peatatud kõik prügikütuse tarnelepingud. Tänase seisuga ei välista me põlengu põhjusena ühtegi võimalust. Kuigi põlengud on tõsised vahejuhtumid, meie tootmist need ei ole häirinud ja toodangu tarned jätkuvad plaanipäraselt,» lisas Einstein.

«AS Kunda Nordic Tsement on eluliselt huvitatud tõeste põhjuste väljaselgitamisest ja valmis selle nimel igakülgset koostööd tegema kõikide ametkondade ja heasoovlike abistajatega,» lausus Einstein.

Ajavahemikus 28. juuni kuni 7. august toimus kolm ulatuslikku põlengut Kunda tsemenditehases kütusena kasutatava prügikütuse ladustamisel. Põhjuste väljaselgitamiseks käivitas päästeamet juurdluse.

Esimesed kaks põlengut toimusid ettevõtte poolt renditud kinnises laos 28. juunil ja 4.augustil. Kuna tegemist oli kinnise hoonega, kuhu päästemeeskondade ligipääs oli raskendatud, vältasid kustutustööd kaua - esimesel korral kulus kustutustöödeks aega neli ja teisel kolm ööpäeva.

Kolmas põleng toimus 7. augustil eelmistest põlengutest ligikaudu ühe kilomeetri kaugusel asuval ettevõtte territooriumil lahtiselt ladustatud materjaliga. See põleng suudeti likvideerida ühe ööpäevaga, sest juurdepääs põlengule oli hea ja kasutada sai ka lisatehnikat.

Kõikide põlengute puhul oli tegemist sama tarnija poolt ettevõttese imporditud pakitud jäätmekütusega (RDF-kütus), erinevus oli ainult laevadega saabunud materjali tarneaegades. Kõikide põlengute puhul on sündmuskohal viibinud nii Keskkonnaameti kui Keskkonnainspektsiooni esindajad.

Võimalike reostuste väljaselgitamiseks ja edaspidiste tegevuste kavandamiseks võeti hulgaliselt erinevaid proove ja tehti analüüse pinna- ja kustutusveest, samuti pinnasest ja õhust. Konkreetseid proovide tulemusi tänaseks teada veel ei ole.

Põlengute põhjuste väljaselgitamiseks on päästeamet käivitanud juurdluse. Päästeameti esindajate ja ettevõtte kriisikomisjoni ühisel nõupidamisel Kundas 11. augustil arutati põlengute võimalikke tekkepõhjusi. Ühiselt lepiti kokku, et koostatakse tegevusplaan nii praegusteks kui edaspidisteks tegevusteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles