USA kutsus Venemaad, Hiinat ja Indiat üles avaldama Süüriale survet

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Hillary Clinton
USA välisminister Hillary Clinton Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide välisminister Hillary Clinton kutsus Venemaad, Hiinat ja Indiat avaldama survet Süüria presidendile Bashar al-Assadile, kelle väed tapsid hiljuti 16 tsiviilisikut.

Clinton rääkis intervjuus telekanalile CBS News, et Hiina ja India võiks kaaluda Süüria-vastaseid energiasanktsioone. Samas ärgitas ta Venemaad, mis on aastakümneid müünud Süüriale relvi, lõpetama relvatarned ära, vahendas AFP.

«See, mida me tõeliselt vajame surve avaldamiseks Assadile, on nafta- ja gaasitööstusele kehtestatavad sanktsioonid. Ja me tahame näha, et Euroopa astuks selles suunas rohkem samme,» rääkis ta.

«Me tahame, et Hiina tegutseks koos meiega. Me tahame näha ka Indiat, kuna India ja Hiina on teinud Süüriasse suuri energiainvesteeringuid. Me tahame näha ka, et Venemaa lõpetaks ära relvade müügi Assadi režiimile,» lisas Clinton.

Riigisekretäri kommentaarid tulid ajal, mil Washington on otsustanud kutsuda Assadi selgesõnaliselt riigitüürist loobuma.

Valge Maja teatas, et president Barack Obama ja Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan jõudsid eilses telefonikõnes kokkuleppele demokraatiale ülemineku vajaduses Süürias.

Valitsusvastastes rahutustes, mis lahvatasid Süürias märtsis, on inimõiguslaste andmetel saanud surma enam kui 2000 inimest.

Ameerika Ühendriigid teatasid, et nende suursaadik Damaskuses Robert Ford hoiatas eile isiklikult Süüria välisministrit Walid Muallemit, et kui meeleavaldajate tapmine ei lõppe, siis võib riik arvestada uute sanktsioonidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles