Lukas ei mõtle IRList lahkumise peale

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas IRLi erakorralisel suurkogul möödunud laupäeval. Kuklaga on pildil erakonna esimees Mart Laar.
Tõnis Lukas IRLi erakorralisel suurkogul möödunud laupäeval. Kuklaga on pildil erakonna esimees Mart Laar. Foto: Toomas Huik

Kuigi vastasseis Isamaa ja Res Publica Liidus (IRL) aina süveneb ning Tõnis Lukasele olulisi punkte nädalavahetusel toimunud suurkogul põhikirja ei võetud, ei mõtle Lukas siiski erakonnast lahkumise peale.

Tänavu juulis kirjutas Postimees, et juba pikemat aega saab nädalas korraks kokku või vahetab kirja teel mõtteid IRLi «kampsunite» grupp nimega «C’est la vie», kelle püüdluseks on valimisteks uue jõu koondamine.

Toona tunnistas Lukas, et võrreldes nende lootustega, mis olid ajal, kui ta asus tugeva vaimuga Isamaaliidu viimase juhina ühinema Res Publicaga, on praegune tegelikkus hoopis teine. «Nüüdseks on tekkinud üks ilmetult pragmaatiline kolmetäheline ühendus IRL,» nentis ta.

Ta lisas, et on viimane aeg keskenduda ühiskonna kooshoidmisele ja sotsiaalsetele väärtustele.

«Pole vaja otsida uusi märke, vaid tarvis on poliitilist jõudu, kes tegeleb loomulikult majandus-, sotsiaal-, kultuuri- ja haridusküsimustega, aga selle kõrval on ka selle rahva enda nägu ja alalhoidlike väärtuste nägu, milleta ühiskond koos ei püsi,» ütles Lukas. «Sellise erakonna koht on hakanud tühjaks jääma, sest IRLis ei tunne rahvas seda nägu enam ära.»

Möödunud laupäeval Viljandimaal peetud IRLi suurkogul muudeti erakonna põhikirja. Sisetülide lahenemisest polnud aga juttugi, kuna osa kampsunite tiiva ettepanekuid jäi vastu võtmata.

Just sel põhjusel jäid põhikirja vastuvõtmisel erapooletuks endiste isamaaliitlaste ehk kampsunite esindajad Andres Herkel ja Tõnis Lukas. Kõige olulisemaks põhikirjast välja jäänud muudatuseks pidasid nii Lukas kui ka Herkel seda, et iga piirkonna liikmed saaksid oma esimehe otse valida. Praegu valib esimehe piirkonna juhatus.

Lukase sõnul oleks see muudatus oluline demokraatia ja iga piirkonna tähtsuse suurendamiseks erakonnas.

Erakonna hülgamise peale Lukas siiski veel ei mõtle. «Niikaua kui ma saan oma ühiskondlikku aktiivsust erakonna kaudu teostada, olen mina valmis erakonnas jätkama,» ütles ta Postimehele.

Majandusminister Juhan Parts nimetas suurkogu järel erakonnaliikmete viimase aja väljaütlemisi meedias pigem laimuks kui konstruktiivseks kriitikaks. «Minu arvates on need süüdistused erakonna ebademokraatlikkusest täielik jama ja [ütlen] seda täie vastutustundega,» lisas ta.
Ka Lukase välja käidud uue erakonna ideed nimetas Parts kummaliseks mõistukõneks, millel puudub perspektiiv.

«Kui ta on mees, siis ütleb, et see ideestik, mis on täna IRL-il, ei kõlba talle. Ta teeb uue erakonna. Tõuseb tribüünile ja ütleb, et nüüd on tulnud aeg,» rääkis Parts. «Uus erakond on eelkõige idee. See uus idee on täiesti pointless (mõttetu – toim).»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles