Gorbatšov: Bush hoiatas mind putši eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gorbatšov tänavu juulis Saksamaal Wolfsburgis.
Mihhail Gorbatšov tänavu juulis Saksamaal Wolfsburgis. Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov teatas täna, et endine USA president George H.W. Bush hoiatas teda mõni nädal enne 1991. aasta putši, et kommunistid plaanivad riigipööret.

Gorbatšovi sõnul andis Bush talle hoiatuse edasi telefonivestluses, tuues põhjuseks kompartei kõva kursi pooldajate vastuseisu riigipea reformidele. Vastava info oli Bushile edastanud Moskva linnapea Gavriil Popov, vahendas AFP.

Gorbatšov ütles täna ilmunud intervjuus Rossiiskaja Gazetale, et ta ei uskunud USA presidenti, sest tema sõnul pidanuks olema idioot, et püüda jõu abil haarata võimu ajal, mil Nõukogude Liidus leidsid aset fundamentaalsed muudatused.

«Kahjuks nad tõepoolest olidki idioodid,» ütles Gorbatšov.

80-aastane Gorbatšov kahetses usutluses, et läks 20 aasta eest puhkusele, mis võimaldas putšistidel ta koduaresti panna. Samuti on tal siiani kahju, et ta ei suutnud ära hoida Nõukogude impeeriumi kokkuvarisemist.

Gorbatšov ütles, et tema eesmärk ei olnud kunagi Nõukogude Liitu laiali ajada ning süüdistas impeeriumi kollapsis Boriss Jeltsinit, kes putši nurjumise järel Venemaal võimu haaras.

«Tal (Jeltsinil – toim) oli selline võimujanu,» ütles Gorbatšov. «Ma oleks pidanud saatma ta mõnesse banaanivabariiki suursaadikuks, et ta saaks toredas vaikses kohas vesipiipu tõmmata.»

Gorbatšovi sõnul suhtus vanem president Bush tagasihoidlikult Balti riikide ja Ukraina iseseisvuspüüetesse, sest oli mures sellega kaasneda võiva ebastabiilsuse pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles