Eesti riigijuhte üritatakse veenda dalai-laamaga kohtuma

, kirjamees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti usujuht dalai-laama Tenzin Gjatso.
Tiibeti usujuht dalai-laama Tenzin Gjatso. Foto: Reuters

Ühendus Tiibeti Sõbrad (Friends of Tibet, Estonia) koputab Eesti riigijuhtide südametunnistusele internetis allkirju kogudes.



Aadressil http://www.petitsioon.ee/dalai-laama asuval veebilehel nõutakse Eesti presidendi, peaministri ja riigikogu esimehe kohtumist 16.–18. augustini Eestit külastava Nobeli rahupreemia laureaadi ja maailma tuntuima rahusaadiku, Tema Pühaduse dalai-laamaga. Praeguseks on petitsioonile kogunenud paar tuhat allkirja ja kümneid kirjalikke toetusavaldusi.

Internetis avatud leheküljel on oma toetusallkirjad dalai-laama väärilise tunnustamise sooviga esimeste seas andnud heliloojad Erkki-Sven Tüür ja Peeter Vähi, siseminister Ken-Marti Vaher, endine siseminister Lagle Parek, ettevõtja Tiit Pruuli, Euroopa Parlamendi liige ja endine välisminister Kristiina Ojuland, Euroopa Parlamendi liikmed Vilja Savisaar-Toomast ja Tunne Kelam, literaat Berk Vaher, ajakirjanik Kaarel Tarand ja mitmed teised tuntud poliitikud, ühiskonnaelu- ja kultuuritegelased.

Petitsioonis deklareeritakse: «Eesti ja Tiibet on saatusekaaslased. Saanud mõlemad 20. sajandi esimeses pooles maitsta vabaduse aastaid, teavad eestlased ja tiibetlased hilisemast ühteviisi, mida tähendab vaadata sinist taevast läbi punaarmee veetud okastraadi, korrata sunnitult kaasa võõras keeles kästud valesid ning hirm jääda tähtsusetuks vähemuseks oma lagastatud kodumaal.»

«Unikaalne Tiibet, sügava kultuuri, vaimsete õpetuste ning hapra ja ainulaadse looduse varamu on hoolimatu suurvõimu raudse kanna all hävimas. Rohkem, kui oskame arvata, on tiibetlaste pilgud pööratud Eestile, Laulva Revolutsiooni Maale,» seisab avalduses. «Eestil on olnud õnne, meie vägivallatu vabanemine on maailmale haruldaseks eeskujuks. Seda teatakse ja austatakse ka maailma katuse – Tiibeti rahva seas.»

Eesti endine välisminister, Reformierakonna liige Kristiina Ojuland ütles, et avaldas petitsioonile toetust, kuna soovib näha praeguste riigijuhtide tegevuses suuremat sidusust väärtuste ja ajaloolise kogemusega, millele Eesti Vabariik toetub. «Tema Pühadus dalai-laama on pühendanud oma elu vägivallatule võitlusele kõigi olendite kannatuste vähendamiseks – ta on tunnustatud rahusaadik ja inimõiguste eestkõneleja,» sõnas europarlamenti kuuluv Ojuland. «Tema kolmas visiit Eestisse joonib alla eestlaste ja tiibetlaste sarnase saatuse 20. sajandil ning on tunnustuseks meie vägivallatule vastupanule – laulvale revolutsioonile.»

Europarlamendi liige ja Keskerakonna poliitik Vilja Savisaar-Toomast lisas, et kõik inimesed sünnivad siia ilma võrdsena ja olenemata nende kodumaal valitsevast riigikorrast peavad olema tagatud nende inimõigused. «Eesti soovib küll olla demokraatia lipulaevaks Euroopas, kuid vaikib inimõigusteta jäetud inimeste kannatusi nähes. Selline topeltmoraal on talumatu,» ütles Savisaar-Toomast.

Petitsioon kutsubki eestlasi üles inimõigusi elavamalt kaitsma. «Oleme suur väikene rahvas, ärme unustame kogu maailma silme all reetlikult oma saatusekaaslasi, oma vabaduse aateid,» lisatakse palvekirjas. «Oleme toeks tiibetlastele ja tunnustame Tartu Ülikooli audoktorit, Nobeli rahupreemia laureaati, vägivallatuse eestkõnelejat, maailma tuntuimat rahusaadikut dalai-laamat tema ja tema rahva vääriliselt.»

Kõrgematest riigiesindajatest on kohtumisest seni kindlalt ära öelnud riigikogu esimees Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles