Ansip pidas Eesti sõpradele rootsikeelse tänukõne

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip Stockholmis Norrmalmstorgil tänukõnet pidamas.
Andrus Ansip Stockholmis Norrmalmstorgil tänukõnet pidamas. Foto: Erik Peinar

Täna Stockholmis Balti riikide taasiseseisvumise 20. aastapäevale pühendatud enam kui tuhande osavõtjaga juubeliüritusel esinenud peaminister Andrus Ansip tänas Rootsi rahvast Eesti toetamise eest, tehes seda nende enda riigikeeles.

Valitsuse pressiesindaja Kateriin Leini sõnul ei ole peaminister rootsi keeles väga vilunud, küll aga läbis selle kõne tarbeks rootsi keele algkursuse.

Ansip ütles oma kõnes, et ei maksa unustada, et võitlus Eesti iseseisvuse taastamise nimel käis tegelikult aktiivselt ka välismaal.

«Kõik teavad Balti ketti, teatakse laulvat revolutsiooni. Aga teadkem ka, et Eesti iseseisvust ei taastatud ainult Eestis. Muu maailma toetuseta poleks iseseisvat Eesti vabariiki aga ühtegi teist rahvusvaheliselt tunnustatud riiki,» rääkis peaminister.

Stockholmi südalinnas 20 aasta taguste Balti riikide iseseisvust nõudnud meeleavalduste ehk nn Norrmalmstorgi esmaspäevade toimumiskohas esinenud Ansip meenutas, et taolised kogunemised ei olnud kahe riigi omavaheline küsimus, vaid kandsid lausa rahvusvahelist välispoliitilist mõõdet.

«Pole kahtlust, et ka Rootsi-Eesti ajaloo kuum ühispunkt oli kakskümmend aastat tagasi siinsamas Norrmalmstorgil. Siin, sellel platsil tehti meie ühist ajalugu.»

Tema sõnul olid toonaseid üritusi korraldanud Eesti ja Rootsi kodanikud kangelased.

Rootsi oli läbi sovetliku okupatsiooniaja meie kaaskodanike põhiline paomaa, seal sündis näiteks ka president Toomas Hendrik Ilves ja Rootsis leidis aastakümneteks varjupaiga Eesti riikliku järjepidevuse kehastus – eksiilvalitsus.

«Tänan rootsi rahvast selle eest, et nad on pakkunud head kodu mu kaasmaalastele, et nad on seisnud Eesti vabaduse eest. Tänan teid kõiki Eesti nimel,» lõpetas Ansip.

Lisaks Ansipile osales Balti ja Rootsi parlamentide esimeeste ning peaministrite kohtumisel ning taasiseseisvumise meenutusüritustel riigikogu esimees Ene Ergma, vahendas parlamendi pressitalitus.

Ennelõunal kohtusid Balti riikide parlamendijuhid ning peaministrid oma Rootsi kolleegidega Norrmalmstorgil asuvas hotellis Nobis, millele järgnes ülemainitud mälestustseremoonia, kus sõnavõttudega astusid üles peaministrid.

Ene Ergma sõnul andsid Rootsis 20 aastat tagasi aset leidnud nn esmaspäevakoosolekud jõudu ja julgust kodusele Eestile minna oma taasiseseisvuse täieliku saavutamise taotlustega julgelt lõpuni.

«Rootsi elanike toetus oli meile ülioluline, sest nägime, et meie püüdlusi toetatakse aktiivselt ka läänes,» ütles Ergma.

Tänase päeva erilisust näitas riigikogu pressitalituse teatel seegi, et teisel, Rootsi parlamendi Riksdagi ees peetud pidulikul tseremoonial heiskasid parlamendijuhid Eesti, Läti ja Leedu riigilipud.

Tänase esmaspäevakoosolekuga algas Rootsis «Balti aasta 2011» tähistamine, kus terve suvelõpu ja sügise vältel meenutatakse 20 aasta taguseid sündmusi, mis viisid Eesti, Läti ja Leedu taasiseseisvumisele.

Aastatel 1990-1991 korraldati Norrmalmtorgil kokku 79 nn esmaspäevakoosolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles