Dalai-laamat tervitama tulnud naine: midagi tähtsamat tema nägemisest elus pole

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna saabus Eestisse visiidile Tiibeti vaimne liider dalai-laama Tenzin Gyatso.

Dalai-laama esimene pikem peatuspaik Eestis on Radisson Blu hotell, kus ta kohtub Eesti budistlike kogudustega ja Tiibeti toetajatega. 13.20 ajal oli hotelli ette kogunenud väike seltskond inimesi, kes olid tulnud dalai-laamat oma silmaga kaema. Kõrge külalise tulekust andis aimu punane vaip, mis oli ukse ette ja koridori laotatud, ning kõrgendatud valve. Maja ees tagasid korda politseinikud, majas sees turvamehed. Otse loomulikult oli kohale tulnud suur hulk pressifotograafe ja ajakirjanikke.

Kella 13.40 ajal saabus hotelli ette auto, kust astus välja dalai-laama. Ta oli hea tujus ning tervitas rõõmsalt fotograafe ja kohaletulnuid.

Dalai-laama peatus pikemalt Tiibetist pärit Penpa Tseringi ja tema pere juures ning vestles nendega põgusalt. «Ta on meie oluline liider ja ma olen väga õnnelik, et teda nägin,» rääkis Tsering hiljem Postimees.ee’le. Dalai-laama küsis Tseringi käest, kaua too Eestis elanud on. Kuigi Tseringi abikaasa on Eestist pärit, elab perekond Suurbritannias ja Tallinna tuldi spetsiaalselt dalai-laama visiidi pärast. Tseringi jaoks ei olnud see esimene kord dalai-laamat näha – kaks aastat tagasi nägi ta Tema Pühadust Indias.

Tseringi abikaasa Inna Ossinkina jaoks oli see samuti mitmes kord Tema Pühadust näha. «Samas – et nii lähedal olla, käest hoida ja otsa vaadata, oli minu jaoks esimene kord,» märkis naine. Ossinkina on kümme aastat oma elus Indias elanud ning dalai-laama õpetusi kuulanud.

«Midagi tähtsamat ei olegi elus, kui teda näha. Mida mulle tema nägemine tähendab? Ma ei usu, et selle jaoks on sõnu,» tõdes naine.

Kolmepäevane visiit

Dalai-laama visiit Eestisse kestab tänasest neljapäevani. Homme on plaanis kohtumine riigikogu Tiibeti toetusrühma liikmetega, pärast seda aga vestleb dalai-laama Eesti, Läti ja Leedu parlamendi liikmetega ning Euroopa parlamendi esindajatega. Esialgsetel andmetel on Lätist tulemas üheksa ja Leedust viis poliitikut nii rahvusparlamentidest kui ka Euroopa Parlamendist.

Pärast kohtumisi suundub Tema Pühadus Vabaduse platsile, kus peab kell 14.10 avaliku kõne «A call for universal responsibility».

Juulis 76-aastaseks saanud dalai-laama loobus tänavu 10. märtsil Tiibeti eksiilvalitsuse poliitilise liidri rollist, jätkab ta aga vaimse juhi ning tiibetlaste eestkõnelejana. Varem on dalai-laama Tenzin Gyatso käinud Eestis 1991. ja 2001. aastal.

Dalai-laama elab alates 1959. aastast paguluses, kuna taotleb Tiibeti osalist autonoomiat, mis ei ole vastuvõetav Hiina võimudele. 1989. aastal pälvis Gyatso Nobeli rahupreemia, 2005. mail valiti ta Tartu Ülikooli audoktoriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles