Hiina saatkond: Eesti peab lõpetama sekkumise Hiina siseasjadesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna Eestisse visiidile saabunud dalai-laama Tenzin Gyatso.
Täna Eestisse visiidile saabunud dalai-laama Tenzin Gyatso. Foto: Raigo Pajula

Hiina Rahvavabariik teatas oma Tallinnas asuva suursaatkonna pressiatašee kaudu, et dalai-laama visiit Eestisse on vastuvõetamatu ning rikub Hiina ja Eesti vahelisi suhteid.

«Lubades dalai-laamal Eestit külastada ja korraldades temaga ametliku kohtumise, rikub Eesti tõsiselt rahvusvaheliste suhete aluspõhimõtteid ja oma korduvaid pühalikke tõotusi, mis on vastupidised praeguste sõbralike kahepoolsete suhete keskkonnale ja riivavad kindlasti Hiina rahva tundeid ning kahjustavad Hiina-Eesti suhteid,» edastas pressiatašee Hiina seisukoha.

«Tiibet on juba iidsetest aegadest Hiina lahutamatu osa. Tiibeti küsimus kätkeb endas Hiina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust, seetõttu on Hiina vastu välisliidrite kohtumisele dalai-laamaga igasuguses formaadis,» seisis teadaandes. «On palutud, et Eesti pool kaaluks tõsiselt Hiina suhtumist, võtaks koheselt kasutusele meetmed, katkestamaks ametlik kohtumine ja lõpetaks sekkumise Hiina siseasjadesse.»

Hiina hinnangul on dalai-laama hiljutine teade, et ta loobub ja annab oma poliitilise võimu üle, tavaline poliitiline farss.

«Tegelikult on dalai-laama «pensionile jäämine» ainult üks tema poliitilistest trikkidest. Lihtsalt rääkides: see on vaid hästi kavandatud, vältimaks tema kliki kokkukukkumist. Tegelikult ükskõik, mis kaardi dalai-laama ka käib, võimust loobumine või mitte, on see kindlasti vältimatu, et see poliitiline klikk, mis võtab sihikule Hiina lõhenemise ja taotleb «Tiibeti iseseisvust», on määratud läbikukkumisele,» seisis kirjas Hiina saatkonnalt.

«Mitmed Tiibeti eksiilvalitsuse tegelased on korduvalt teatanud erinevatel juhtudel, et dalai-laama tegelik roll ei saa ja pole asendatav ühegi isiku poolt ükskõik, kas ta «läheb pensionile» või mitte. Tema «poliitilisest elust pensionile minek» on vaid kummaline poliitiline farss. Tal on vaid üks väljapääs: anda alla lõhestavate sõnade või teenete osas ja aktsepteerida keskvalitsuse nõudmisi,» lisati kommentaaris.

Hiina võimud pole nõus eksiilvalitsusega läbi rääkima, kuna see on keskvalitsuse silmis ebaseaduslik institutsioon. «On üsna huvitav, et dalai-laama külastab teisi riike, nagu näiteks Austraalia, Uus-Meremaa, USA ja Kanada oma vana ja uue «Kaloniga» (Tiibeti peaminister – toim.) ning Tiibeti noortekongressi liidritega, samal ajal kui ta teatab «pensionile jäämisest»,» teatas saatkond. «Äsja valitud eksiilvalitsuse juht ei saa teatada, et edaspidi on dalai-laama asemel tema isik, kes läbirääkimistele keskvalitsusega esindajaid saadab.»

Läbirääkimisi on saatkonna teatel peetud kümme korda alates 2002. aastast ja neid on alati peetud just keskvalitsuse ja dalai-laama esindajate vahel. «On vähetõenäoline, et keskvalitsus peab läbirääkimisi niinimetatud eksiilvalitsusega, kuna see eksiilvalitsus on ebaseaduslik ja pole sobiv ükskõik, millise dialoogi pidamiseks. See on vaid 1959. aasta ülestõusu tulemus,» seisis selgituses. «Dalai-laama ja uus juht on hiljuti korduvalt teatanud, et tahavad keskvalitsusega läbi rääkida niinimetatud «Suurema Tiibeti» ja «autonoomia» osas. Samal ajal meile on need küsimused «Tiibeti iseseisvuse» või «pool-iseseisvuse» suhtes. Nendest küsimustest on varasematel läbirääkimistel loobutud. Ainuke asi, mida peab läbi rääkima, on dalai-laama tulevik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles