Tööinspektsioon: Ahtme õnnetuses rikuti mitmeid ohutusnõudeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötajad.
Töötajad. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eile Ahtmes 17-aastase noormehe elu nõudnud traagilise tööõnnetuse paigas rikuti jämedalt mitmeid tööohutuse nõudeid ning seadusi, kinnitas juhtumit uuriv tööinspektor.

Eile kella kolme paiku jäi 17aastane noormees Ahtmes joogiveetorustiku kraavipõhja tasandades mullavaringu alla ja suri sündmuspaigal. 15.30 kohale sõitnud tööinspektsiooni inspektor-uurija Tiit Tabor sai sündmuskohaga tutvuda alles tunde hiljem, politseiuurijate ja kohtumeedikute järel. Objekt asunud nii nurgataguses kohas, et ka politsei pidanud seda mõnda aega otsima.

Tabor avastas kohapeal mitmeid tööõiguse ja tööohutusnõuete rikkumisi.

«Seaduste kohaselt ei tohi alaealised teha töid, millega kaasneb varinguoht, lammutustöödel ja töödel kaevendites. Samuti peab alaealise tööandja saama lapsevanema loa, et teda üldse ehitustöödel kasutada,» selgitas ta.

«Hukkunul olid tõsised peavigatused, teda kaevati kaua välja ning päästa polnud enam võimalik. Sealt oli ikka tonnide kaupa seina alla langenud,» kirjeldas Tabor. Ka pääsenu, hukkunu tädipoeg, ei olnud kiivrit kandnud. Tööd oli tehtud kümne meetri kaupa – kaevati kümnemeetrine kraav, paigaldati torud ja aeti kraav kinni.

Ligi kolme meetri sügavuse kraavi seinu ei olnud Tabori kinnitusel toestatud, seetõttu varises liiv sisse mõlemalt küljelt.

«Kõva, kivi- ja savisegust pinnast oli kraavi seintes alla kolmandiku, umbes 0,7 meetrit, ülejäänu oli liiv. Sealt on selgelt näha, et liivapinnas, varisemisohtlikud seinad vajavad toestust,» ütles ta.

Tema hinnangul võisid varingu esile kutsuda pinnase surve ja ekskavaatori vibratsioon.

«Kraavi servale oli ladustatud väljakaevatud pinnas, umbes kolme meetri kõrguselt ning seal seisis ka ligi kümme tonni kaaluv ekskavaator,» märkis inspektor.

Ehitusfirma jutt noormeestega sõlmitud suulisest lepingust koristustöödeks ei vasta tema hinnangul tõele, kuna objektil polnud midagi koristada.

Tabori sõnul võib Silame Ehitus rikkuda teisigi seadusi. Kuigi maksuameti andmetel on firmas neli töötajat, siis juba Ahtme objektil nägi Tabor neid rohkem.

«Maksuameti andmeil peaks neil olema neli töötajat, ülemus ja kolm töötajat, aga neid oli objektil kindlasti rohkem kui neli. See on tuvastatud fakt.»

Ahtme veetorude vahetuse tellija on Jõhvi ja Kohtla-Järve omavalitsustele kuuluv Järve Biopuhastus, peatöövõtjaks on Skanska Ehitus. Alltöövõtjaid oli Tabori sõnul mitu ning hukkunud noormehe palganud Silame Ehitus ei olnud otseselt Skanska poolt tööle võetud.

«Skanska on seal peatöövõtja, neil on alltöövõtja ja Silame ehitus on omakorda nende alltöövõtja. Määruse järgi peaks kontrollima töö tellija ja peatöövõtja alltöövõtjate tegevust,» selgitas Tabor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles