Tööinspektsioonil pole ressursse iga ehitusplatsi kontrollimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusplats.
Ehitusplats. Foto: Margus Ansu

Ehitusvaldkond on jälle tõusuteel, kuid tööinspektsioonil pole piisavalt inspektoreid ega ka võimalusi, et kõiki ehitusplatse kontrollida ning ohutusnõuete eirajaid karistada.

Tööinspektsiooni inspektor-uurija Tiit Tabori sõnul on ehitusvaldkond ohtlik, kuid tööohutusnõudeid rikutakse sellele vaatamata pidevalt.

«Õnnetusi on ju pidevalt juhtunud. Neid ei ole palju aga kui kõik läheb õnneks, siis nad välja ei tule. Aastas on plaani järgi inspektoril ette nähtud viie ehitusettevõtte kontrollimine. Idas on neli inspektorit, seega 20 objekti, aga ehitusplatse on näiteks piirkonnas 60,» kurtis ta inspektorite vähesuse üle. Kaebuste ja inspektorite tähelepanekute korral tehakse erakorralisi kontrolle.

Samuti tõi ta välja, et kontrollreidide tegemine on raskendatud. Kui 2004. aastal said inspektorid reidi käigus külastada päeva jooksul viite ehitust ning pea igal pool avastati rikkumisi ning tööd peatati.

«Praegu on auto kasutus tööinspektsioonis raskelt reglementeeritud, märgid ära, kuhu sõidad, kõrvalpõikeid teha ei saa. Võiks olla resurssi lubatud kontrollreidide tarbeks,» ütles Tabor.

Rikkumiste avastamisel peatatakse koheselt töö ning see ei saa jätkuda enne, kui ehitusfirma on inspektsiooniga kohtunud, eksimustest aru saanud ning vead parandanud. Tabori sõnul jäävad firmadele tööohutusnõuete rikkumise eest määratud rahalised karistused saja ja tuhande euro vahele.

Inspektori sõnul on tänu saastekvootide eest remonditavate avalike hoonete ehitus jälle tõusuteel. Omavalitsuste hoonete, koolide, lasteaedade ja spordirajatiste rekonstrueerimise hanked on kas juba välja kuulutatud või lähiajal tulemas.

«Praegu käivad suurtele rahadele konkurssid. Peatöövõtja seal tööd suurt ei tee, põhiliselt teevad ikka alltöövõtjad, kohalikud ehitajad. Väikesed tegijad, väikse võileivaraha saamiseks,» rääkis Tabor. Tema hinnangul on enamikul alltöövõtjatest tööohutuse suhtes jämedaid puudujääke.

Eriti palju rikkumisi on tema sõnul katusetöödel, kus vana eterniit visatakse maha puruks. See on aga asbest ja tolm ei kahjusta mitte ainult neid, kes kohal on vaid ka ümberkaudseid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles