Dalai-laama auks tehtud liivamandala puistatakse Soome lahte

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti mungad liivamandalat tegemas.
Tiibeti mungad liivamandalat tegemas. Foto: Peeter Langovits

Täna õhtupoolikul kella 16.15 ajal puistavad dalai-laama kodukloostri mungad Tallinnas vastvalminud  liivamandala liiva Soome lahte.

Kaastundebodhisattva Avalokitešvara liivamandala kokkupühkimist alustab Tiibeti usujuht rituaalse pühitsusega pärast Vabaduse väljakul toimunud kohtumist rahvaga.

Eestis oma kokkuvõttes kolmandal visiidil olev dalai-laama on budistide jaoks Avalokitešvara kehastus. Pärast dalai-laama lühikest talitust viivad Namgyali kloostri buda mungad mandala kokkupühkimise rituaalse protseduuri lõpuni. Liivamandala pühkmetega liiguvad mungad jalgsi Kalasadamasse, kus neid ootab purjejaht.

Liivamandala loomist alustasid Dharamsalast Tallinna saabunud Namgyali kloostri mungad Lobsang Kunga, Sonam Wangchuk, Tenzin Phendey ja Tenzin Chokrab Harju tänava äärsel haljasajal 12. augustil. Värvilistest spetsiaalsetest peentest värvilistest kivipulbritest mandalaliivad moodustavad pühasid mustreid ja loodav on lamedast pinnast hoolimata kolmemõõtmeline.

Liivamandala liiva puistamine jõkke või merre pühitsuste laialikandmiseks on iidne traditsioon, mida järgitakse ka Tallinna mandalaga. Huvilistel on võimalus ühineda munkade jalutuskäiguga Harju tänavalt või tulla Kalaranda. Liiva merrepuistamine toimub purjejahilt kalda vahetus läheduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles