Herkel: iga demokraatliku riigi kohus on Tiibeti püüdlusi toetada

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama ja Andres Herkel täna Tallinna kesklinnas.
Dalai-laama ja Andres Herkel täna Tallinna kesklinnas. Foto: Toomas Huik

Riigikogu Tiibeti toetusrühma kohtumisel Tema Pühadus XIV dalai-laamaga tundsid toetusrühma liikmed huvi Tiibeti võimaluste kohta oma autonoomia taastamiseks ning küsisid ka mitmeid päevapoliitilisi küsimusi.

Tiibeti toetusrühma esimees Andres Herkel rõhutas, et iga demokraatliku riigi kohus on toetada Tiibeti rahva püüdlusi elada oma kultuuri ja traditsioonide kohaselt ning taastada inimõigused Tiibetis, vahendas riigikogu pressitalitus.

Tema Pühadus osutas, et ta ei taotle Tiibeti iseseisvust, vaid autonoomiat, kuna kuulumine Hiina Rahvavabariigi koosseisu on Tiibetile kasulik, kuid kokkulepete eelduseks Hiinaga saab olla vaid Tiibeti minimaalnegi autonoomia, mis võimaldaks tiibetlastel elada omaenda traditsioonide kohaselt.

Samas rõhutas dalai-laama, et Hiina senine ebakonstruktiivne poliitika lahendusteni ei vii. Tema Pühaduse sõnul peaks igasugune poliitika tuginema poolte vastastikusele austusele ja aususele, kuid selles osas Hiina ta sõnul kahjuks eeskuju ei näita.

Ka puudutas Tema Pühadus Eesti võimalikku rolli maailmapoliitikas, märkides, et just väikestel riikidel on hea võimalus seista eetika ja moraalsete väärtuste eest.

«Taastades oma iseseisvuse olete näidanud, et teie rahval on tugev rahvuslik hing. Hiina ei saa teid kuidagi ohustada, mitte miski ei takistad teist seismast eetiliste väärtuste eest. Suuri riike huvitab sageli vaid majandus ja materiaalsed asjad, seetõttu on just väikeste riikide roll eetiliste väärtuste eest seista,» ütles Tema Pühadus.

Kohtumise järel Tiibeti toetusrühmaga korraldas toetusrühma esimees Andres Herkel Tema Pühadusele lõuna, millel osalesid kaitseminister Mart Laar, justiitsminister Ken-Marti Vaher, Euroopa Parlamendi saadikud Tunne Kelam ja Kristiina Ojuland ning Tiibeti toetusrühma esimees eelmise Riigikogu koosseisu ajal Aleksei Lotman.

Toetusrühma kohtumisel ja lõunal osalesid ka Tiibeti toetusrühma liikmed Kalvi Kõva (aseesimees), Annely Akkermann, Raivo Järvi, Tõnis Lukas ja Juku-Kalle Raid, ning Riigikogu liikmed Margus Hanson, Helmen Kütt, Lauri Luik, Marianne Mikko, Urve Palo, Heljo Pikof, Aivar Sõerd ja Margus Tsahkna.

Järgneval kohtumisel Läti ja Leedu poliitikutega avaldas Tema Pühadus neile tänu Tiibeti ja tema rahva püüdluste toetamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles