Keskkonnarikkumiste arv näitab vähenemistrendi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Erinevate keskkonnarikkumiste ja keskkonnakuritegude arv on viimastel aastatel näidanud vähenemistrendi, selgub statistikast.

Kui 2006. aastal tuvastasid erinevad keskkonnaalast järelevalvet tegevad asutused Eestis 8118 rikkumist, siis eelmisel aastal tuvastati 5587, ütles keskkonnainspektsiooni pressiesindaja BNS-ile. Justiitsministeeriumi andmetel alustas prokuratuur 2006. aastal keskkonnakuritegude kohta 149 kriminaalasja, eelmisel aastal 27.

2007. aastal tuvastasid järelvalveasutused 7303 keskkonnaalast rikkumist, 2008. aastal oli neid 7755 ja 2009. aastal 8357. Keskkonnakuritegude kohta algatas prokuratuur 2009. aastal 21 kriminaalasja, 2008. aastal 35 ja 2007. aastal 55 kriminaalasja.

Keskkonnaminister Keit Pentus ütles BNSile, et igasugused keskkonnarikkumised on alates 2003. aastast vähenenud. «Sellel on kindlasti palju erinevaid põhjuseid. Oma osa on selles, et kui näiteks aastatuhande algul oli hästi palju selliseid rikkumisi, kus inimesed sõitsid autoga otse mereranda, siis tänu sellele, et nüüdseks on taristuid edasi- ja väljaarendatud, ei pea praegu selliseid rikkumisi enam tegema,» sõnas Pentus.

1. septembrist sellel aastal jõustub muudatus ja keskkonnainspektsioon saab täiendava õiguse keskkonnakuritegusid uurida. «Igas piirkonnas saab olema üks uurijaõigustega inspektor, kes saab süveneda ise keerulisemate keskkonnakuritegude uurimisse. Aeg näitab, kuidas see ennast õigustab,» sõnas Pentus.

Keskkonnainspektsioon sai kriminaalmenetluse seadustiku muudatusega uurimisasutuse staatuse tänavu veebruari keskel. Seaduse muudatus tähendas seda, et kui siiani tegi keskkonnainspektsioon keskkonnakuritegude puhul esmased uurimistoimingud, andes seejärel materjalid üle politseile, siis alates veebruarist viib inspektsioon enda alustatud kriminaalmenetlused läbi algusest lõpuni.

Keskkonnakuritegude menetlemise kõrval jätkab keskkonnainspektsioon ka igapäevast keskkonnaalast järelevalvet ning keskkonnaalaste väärtegude menetlemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles