Olav Ehala: vabaduspüüdlused lähendavad dalai-laamat eestlastele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama lahkumine.
Dalai-laama lahkumine. Foto: Jarek Jõepera

Dalai-laama populaarsust Eestis seletas Tiibeti usujuhiga kohtunud helilooja Olav Ehala mõlema maa sarnase lähiajaloo ning vabaduspüüdlustega.

«Kui mõtleme oma lähiajaloo peale ja seda dalai-laama ka kohtumisel mainis, siis oli ju meil ka oma vabadusepürgimus ja me saime selle kätte. Tema ja tiibetlaste püüdlused on praegu suunatud vähemalt korraliku kultuurautonoomia poole. See lähendab kindlasti meie rahvast temale,» rääkis Ehala.

Dalai-laamaga kohtunud helilooja Olav Ehalale jäi Tiibeti usujuhi visiidist väga hea mulje, ka korraldus sujus tema hinnangul kenasti.

«Ta sõnastas väga täpselt selliseid asju, mida väga paljud tunnevadki niimoodi, aga ei oska seda täpselt niimoodi sõnastada. Sõnum, mida ta kuulutab sallivusest ja leplikkusest, seda oli hea kuulda,» kirjeldas Ehala.

Helilooja sõnul õhkus dalai-laamast tolerantsi ja sallivuse kõrval väga toredat huumorit.

«Rääkides mingitel tõsistel teemadel, ta vahetevahel ikkagi naerab mõne oma ütlemise peale. See on hästi armas ja inimlik ja kuidagi lähedane.»

Varasematel kordadel kui dalai-laama Eestis käis, Olev Ehala temaga kohtuda ei saanud.

«Seekord lihtsalt Sven Grünberg kutsus mind sellele kohtumisele ja ma olen talle väga tänulik selle eest,» sõnas helilooja.

Ehala hinnangul oli president Toomas-Hendrik Ilvese toetus ühtse Hiina poliitikale teadlik ning poliitiliselt vajalik tegu. Helilooja arvates sai ka dalai-laama aru, et Ilves tegi seda riikidevaheliste suhete hoidmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles