Tarand: Keskerakond lõpetagu koostöö Ühtse Venemaaga

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskerakonna presidendikandidaat Indrek Tarand kutsus sama parteid üles lõpetama koostööd idanaabri presidendipartei Ühtse Venemaaga.

Tarand teatas seda vastuseks Vikerraadio tänase presidendikandidaatide debati saatejuhi Lauri Hussari vastavasisulisele küsimusele.

«Jah, ma kuulen sealt erakonna seest juba, et liidripretendent Jüri Ratas on sellele vist viidanud,» ütles Tarand, lisades, et toetab erakonna esimehena Ratast.

«Ma arvan, et seegi demokraatlik protsess on vallandunud tänu sellele, et mina ilmutasin tsiviilkuraaži ja tulin siia presidendikandidaat Ilvese vastu istuma, et ta ei peaks üksi teiega rääkima,» viitas Tarand Ratase kandideerimisele.

Tarandi sõnul tuleks Venemaa suunal teha poliitilist koostööd pigem demokraatlike jõududega ning see oleks koht, kuidas Eesti vene- ja riigikeelseid kogukondi lähendada.

«Niikaua, kuni on soov teha koostööd Ühtse Venemaaga, ei tule usalduse võitmine kergelt, aga kui me jõuame selle koostööni ja kasutame ära siinsete venelaste täieliku potentsiaali, mis Eesti Vabariigi sõnavabadus jne annab, et saame koostööd tegema Mittenõustujate Marsiga, keda juhivad Venemaal demokraadid, siis on see ajalooline lõhe ületatud.»

Tema sõnul ei pea ka alati niipidi lähenema, et mida venelane peab tegema - eestlane saab olla selles protsessis toetavam, käitudes suuremeelse võitajana.

Tarand väitis ka, et näeb ennast presidendivalimistel eelkõige Toomas Hendrik Ilvese vestluspartnerina ning et neil mõlemal kui Eesti demokraatia eest seisnutel pole suurt vahet, kas teha koostööd «kommunistiga Tallinnast» või «kommunistiga Tartust», viidates kumbagi kandidaati esitanud erakondade esimeestele.

Tähtsam on tema sõnul Eesti kurss ja selle üle käiva debati olemasolu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles