Madise: põhiseaduse püsimine on olnud meie 20 aasta edu alus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Madise
Ülle Madise Foto: Mihkel Maripuu

Viimase 20 aastaga saavutatud vaba ja demokraatlik Eesti ühiskond võlgneb tänu heale ja töötavale põhiseadusele, leidus Ülle Madise presidendilossi aias toimunud taasiseseisvumispäeva vastuvõtul.

Jurist ja Tallinna Tehnikaülikooli avaliku õiguse professor Ülle Madise tõstis 20 taasiseseisvusaasta saavutustest esile põhiseaduse püsimise ja säilimise.

«Püsiv ja töötav põhiseadus on vaba ühiskonna alus. Tõstaksin esile põhiõiguste peatüki ning meie kohtute töö nende õiguste tagamisel. 20 aastaga on põhiõiguste austamisel ära tehtud tohutu töö,» rääkis Madise.

Oleviku ja lähituleviku tähtsaimaks ülesandeks pidas Madise rahvuse ja iseseisvuse kindlustamist ja säilitamist.

«Revolutsioon on läbi, nüüd tuleb tegeleda maja ja selle vundamendi kindlustamisega. Tuleb harjuda elama situatsioon, kus iga päev ei toimu ühiskonnaelus murranguid ja revolutsioone ning kus asju ei muudeta nii kiiresti kui 15 aastat tagasi,» sõnas Madise.

1991. aasta augustit meenutades märkis Madise, et kuna tema isa oli iseseisvuse taastamisega seotud, siis oli ta tema pärast kohutavalt mures. Samuti mäletas Madise, et juba sel ajal oli tal huvi õiguse vastu ning ta püüdis iseseisvuse taastamisele selles aspektis kaasa mõelda.

«Erinevad stsenaariumid käisid peast läbi, uudised olid ärevad. Olin väga rõõmus kui sain aru, et putš on läbi kukkunud ja et Eestil oli tekkinud reaalne šanss iseseisvaks saada,» meenutas Madise.

«Presidendi tänane kõne mulle meeldis, see vastas presidendi rollile luua ühtsust ja ületada lõhesid ning pidupäeval rõõmsat tuju tekitada. Kui iga päev kritiseerida, siis keegi seda enam ei märkaks. Seda autoriteeti tuleks kasutada ainult rasketel aegadel,» kommenteeris jurist presidendi kõnet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles