Loomakaitsjad kutsuvad täna üles mälestama kodutuid loomi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomade varjupaigad on täis uut kodu ootavaid loomi.
Loomade varjupaigad on täis uut kodu ootavaid loomi. Foto: Toomas Huik/Postimees

Täna tähistavad Eesti Loomakaitse Selts (ELS), mitmed varjupaigad ja teised loomi abistavad organisatsioonid rahvusvahelist kodutute loomade mälestamispäeva, mille raames mälestatakse neid loomi, kes on kaotanud oma elu autorataste all, julmade inimese käe läbi, haigusesse või on mõnel muul viisil hukkunud.

Kutsume kõiki loomasõpru üles mälestama kodutuid loomi, kes on meie seast lahkunud selle tõttu, et kodu vajavaid loomi on rohkem kui loomasõbralikke kodusid, teatab loomakaitse selts oma pöördumises.


Selts soovitab süüdata küünal täna kodus või virtuaalselt ELSi kodulehel  ning mõelda nende loomade peale, kes kannatavad ja on kannatanud inimeste ükskõiksuse tõttu.

Samuti soovib ELS teavitada ühiskonda ja avalikkust olukorrast, kus loomade varjupaigad ja hoiukodud on ülekoormatud. Igal aastal satub varjupaikadesse ning kasse abistavate organisatsioonide ja ELSi hoole alla sadu koeri ja tuhandeid kasse ning muid loomi nagu rotid, papagoid, hamstrid jt.

«Kahjuks ei ole aga kõiki varjupaigas, hoiukodudes või veel tänaval päästmist ootavaid hädalisi võimalik abistada, kuna abivajavaid loomi on endiselt rohkem kui vahendeid ja ressursse päästmiseks,» tõdeb selts oma pöördumises.

Kodutute loomade mälestamise päeva tähistatakse üle maailma ning alguse on see päev saanud Ameerika Ühendriikidest. Mälestamispäeval läidetakse küünlad ja räägitakse kodutute loomade olukorra tõsidusest ja probleemidest, kuid ka lahendustest olukorrale.

Eesti Loomakaitse Selts, varjupaigad ja kasse abistavad organisatsioonid koguvad regulaarselt annetusi loomade päästmiseks. Samuti kaasatakse appi vabatahtlikke ja aidatakse loomadele leida soe ja hoolitsev pere. Lisaks steriliseeritakse / kastreeritakse aastas sadu koeri ja kasse, et vähendada soovimatute järglaste sündi ja kiibitakse loomi, et kaotsi minekul oleks kergem lemmikut omanikuga kokku viia.

Ühes ELSiga mälestavad kodutuid loomi Eestis tegutsevad varjupaigad: Haapsalu Loomaabi, Tartu Kodututa Loomade Varjupaik, Kuulikodu, Loomade Varjupaik Grey Dogs, Saarema Lemmikloomade Turvakodu, Toolse kodutute Lemmikloomade Varjupaik, Varjupaikade MTÜ ja kasse abistavad organisatsioonid: Kassiabi, Tartu Kassikaitse, Kasside Turvakodu, Pesaleidja, Liikumine Loomade Vabatahtlikud ning MTÜ AUH.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles