Paet: Eesti on nüüd valmis aitama teisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Urmas Paet ütles täna Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamise 20. aastapäeva tähistamiseks peetaval rahvusvahelisel konverentsil «20.08.1991 - Twenty Years On», et olulist osa Eesti kiirel tagasipääsemisel rahvusvahelisse kogukonda etendas soodne naabruskond ning vahetute naabrite - Põhjamaade -, aga ka geograafiliselt kaugemate sõprade toetus.

Paeti sõnul on Eestist saanud Põhja-Euroopa kõige tihedamalt muu Euroopaga integreerunud riik tänu kolmele komponendile - selged sihid, sõprade abi ja toetus ning oma inimeste töö ja mõistmine, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

«Eesti välispoliitilised eesmärgid on demokraatia ja õigusriigi edendamine, inimõiguste austamine ja majandusvabadused. Üksnes õigusriiklust austavate demokraatiate osakaalu suurenemine maalimas kasvatab ülemaailmset turvalisust ja heaolu,» lisas Paet.

Välisminister lisas, et Eesti on saanud palju tuge ja abi oma sõpradelt ning nüüd on aeg Eestil aidata ka teisi. Võimalike abisaajatena nimetas Paet Euroopa Liidu naabreid Lääne-Balkanil, Ida-Euroopas ja Lõuna-Kaukaasias.

Paet rõhutas, et Eesti mäletab ei ei unusta kunagi neid riike, organisatsioone ja inimesi, kes aitasid Eesti iseseisvuse taastamisele kaasa.

Ta meenutas, et 1918. aastal oli praeguses Tallinna Õpetajate Majas, kus konverentsi peeti, Eesti esimene välisministeerium.

«Eesti esimene välisministeerium oli siinsamas majas, täpsemalt praeguses puhvetis. Tegelikult olid kõik alustava Eesti Vabariigi ministeeriumid siin majas, iga ministeeriumi kõrgemal ja ainsal ametnikul oli oma laud ja abiks ainult masinkirjutaja,» rääkis ta.

Välisminister Paeti kutsel tähistavad koos Eestiga täna Tallinnas Eesti iseseisvuse taastamise 20. aastapäeva ka Islandi välisminister Össur Skarphéðinsson, Rootsi välisminister Carl Bildt, Taani välisminister Lene Espersen, Soome välisminister Erkki Tuomioja, Leedu välisminister Audronius Azubalis ja Läti välisminister Girts Kristovskis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles