Ilves: päev vabana mõjub sekundina, päev vangis olekut igavikuna

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves «Vabaduse laulul».
Toomas Hendrik Ilves «Vabaduse laulul». Foto: Raigo Pajula / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves ütles Tallinnas «Vabaduse laulul» peetud kõnes, et Eesti rahvas on viimase sajandi jooksul kaks korda saatusele silma vaadanud ja öelnud, et teab, mida tahab.

«Me tahame elada oma elu nii, nagu meie seda õigeks peame. Me tahame oma riiki, oma Eestit. Me tahame vabadust,» rääkis Ilves. Riigipea lisas, et nii selge tahe muudab maailma ja me saime oma Eesti. «Täna kakskümmend aastat tagasi me võtsime oma Eesti tagasi,» tõdes ta.

Ilvese hinnangul on Eesti kahekümne aastaga läbinud tee, milleks paljudel teistel riikidel ja rahvastel on kulunud terve eluiga. «Olgem sellega täna päris rahul – üsna vähestele põlvkondadele on antud võimalus oma riiki täiesti uueks luua,» ütles ta.

«Olgem täna uhkedki, sest veelgi vähematel on see välja tulnud paremini kui meil. Olgem ometi uhked!» kutsus president üles.

Ilves rääkis, et oleme jõudnud kaugele ning eemaldunud olukorrast, kus vabadus kehastas loomuliku oleku asemel kas ammust aega või kättesaamatut tulevikku. «Täna on meie seas veel enamuses need, kes ise teavad ja mäletavad, mida see tunne tähendab. Järelikult teab ka enamus seda, mida me tagasi ei taha,» rääkis ta.

«Kui päev vabana mõjub sekundina, siis päev vangis olekut igavikuna. Siis muutub iga helguse hetk, iga vabaduse üürike sähvatus nii tähtsaks ja jääb meelde. Eesti rahvas mäletab seda. Mäletab öölaulupidude magusat joovastust, seda vabaduse koidikut siinsamas lauluväljakul, me rahva südame kodus,» rääkis Ilves.

«Eesti rahvas mäletab ärevaid hetki, mil võõras vägi tegi viimase katse seda vabaduse kättejõudmist meilt võtta. Ja rahvas mäletab rõõmu, kui vabadus sai lõpuks me vaba riigi kuju,» jätkas riigipea.

«Hoidkem seda tunnet, mu kallid kaasmaalased, sest siis jääb me Eesti alati alles ja vabaks,» palus Ilves.

President kutsus peolisi üles mõtlema tänulikult neile, kes aitasid kaasa Eesti vabaduse tagasitulekule, neile, kes neid püüdlusi toetasid ja ka neile, kes pole veel vabad. «Mõtleme neile ja ütleme endamisi või päris valjusti: Elagu Eesti! Elagu vabadus!» lõpetas Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles