Galerii: Norras mälestatakse veresauna ohvreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Norralased on üheskoos jagu saanud vihkamisest, ütles peaminister Jens Stoltenberg täna Oslos möödunudkuiste terrorirünnakute 77 ohvri auks toimunud mälestustseremoonial.

«Üheskoos oleme jagu saanud vihkamisest. Üheskoos võtkem omaks avatus, sallivus ja kogukonnatunne,» sõnas Stoltenberg AFP teatel. «Me võtame vastu need, kes on teelt eksinud. Kuid nende vastu, kes võtavad tarvitusele vägivalla, võitleme oma täieliku demokraatliku arsenaliga. Ükskõik kuhu nad ka ei lähe, leiavad nad meid oma teel ees seismas.»

Tänasel tseremoonial Oslo Spektrumi-nimelises kontserdimajas osales 6700 inimest. Lisaks Norra kuningale ja peaministrile osalesid üritusel Põhjamaade valitsusjuhid, samuti presidendid või kuningakodade liikmed. Kutsutud olid ka veresaunas tapetute omaksed ja ellujäänud.

Stoltenberg kutsus oma kõnes rahvast endiselt aitama 22. juuli Oslo pommiplahvatuses ja Utøya tulistamises hukkunute omakseid ja ellujäänuid.

«Pereliikmete leinamisega kaasneb väljakutseid, mida me vaevalt suudame ette kujutada: tühi tool söögitoas, sünnipäev ilma peo peategelaseta, esimesed jõulud,» ütles ta.

«Te saate kõik aidata. Küpsetage kook. Pakkuge kohvi. Minge koos jalutama. Pole olemas suuremat kingitust kui lahkus,» ütles Stoltenberg.

Norra peaminister andis 22. juuli tragöödia tagajärgede kohta sel nädalal intervjuu ajalehele Aftenposten. Loe usutlust homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles