«Kodutule» IRLile tuleb kirjad postkontorisse saata

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhupallid IRLi valimispeol.
Õhupallid IRLi valimispeol. Foto: Toomas Huik

Kõigil Eesti suurematel erakondadel on oma partei igapäevatöö korraldamiseks peakontor, kus tegutsevad partei palgal olevad inimesed. IRL on osa oma inimestest suunanud riigikogu palgale ja puudub ka peakontor.

Paradoksaalsel moel on Isamaa ja Res Publica Liit – erakond, kes valimistel ühe loosungina kodukulud alla viia lubas –, ise ilma koduta. Nimelt müüs rahahädas IRL tänavu aprillis Tallinnas Wismari tänaval asunud peakontori hoone enam kui 600 000 euro eest ning pärast seda ei ole õnnestunud uut «kodu» leida. Näiteks erakonna jaoks meediatööd tegevad inimesed on suunatud riigikogu nõunike kohtadele.

Kui IRLi endine pressiesindaja Rauno Veri läks pärast riigikogu valimisi kaitseminister Mart Laari nõunikuks, võeti tema asemel ametisse kolm uut pressiinimest – kommunikatsioonijuht Gerrit Mäesalu, pressiesindaja Kaido Kukk ja vene meedia kontaktisik Vitali Gaitšonok. Kõik kolm on märgitud riigikogu IRLi fraktsiooni nõunikeks.

Riigikogu IRLi ruumides toimuvad ka kõik erakonna tähtsamad (nt juhatuse) koosolekud, teistel erakondadel pole see tavaks. Ja kui kellelgi on soov saata IRLile kiri, tähitud teade või pakike, siis tuleks need teele panna aadressil Põhja-Tallinna kandekeskus, Toompuiestee 33a, PK 1542, Tallinn 10149.

Suve hakul erakonna valupunkte välja tooma hakanud erakonna aseesimees Tõnis Lukas ja tema kampsunites aatekaaslased nõudsid peamiselt kolme asja: põhjalikumaid programmilisi seisukohti, muutusi erakonna põhikirjas ning peakontori taastamist ja seal töötava personali kokkupanemist.

IRLi peasekretär Priit Sibul läheb täna hommikul üht Pärnu maantee kontoripinda vaatama. «Otsingud on kestnud viimased kolm-neli kuud väga aktiivselt, kuid pole õnnestunud kõigile sobivat pinda leida,» tõdes ta. Sibula hinnangul dramatiseeritakse IRLi kontoripinna puudumist veidi üle, sest olemas on ju piirkondlikud kontorid üle Eesti.

33-liikmelisel riigikogu Reformierakonna fraktsioonil on samuti kaheksa nõunikku. Neist kaks on ka 16-liikmelise partei peakontori hingekirjas. Erakonna peasekretär Martin Kukk ütles, et personalipoliitikas on nad lähtunud põhimõttest, mille järgi erakonna heaks tööd tegevad inimesed saavad ka palka erakonnast.

«Meil on üks inimene, kellel pole riigikogu fraktsioonis täit töökoormust ja seetõttu töötab ta osaliselt erakonna jaoks ning seega saab proportsionaalselt palka ka erakonna peakontorist,» selgitas Kukk. Piirkondlikud arendusjuhid on tema sõnul alates selle koha loomisest olnud erakonna palgal.

Keskerakonna riigikogu 26-liikmelisel fraktsioonil on kaheksa nõunikku, neist keegi ei ole partei peakontori büroo viie liikme hulgas. Riigikogu nõunikke pole ka Keskerakonna sekretariaadi töötajate nimekirjas.

Küll on sekretariaadi nimekirjas olevaile riigikogulastele Mailis Repsile ja Olga Sõtnikule antud saadikutööle lisakohustused – Reps on erakonna poliitiline sekretär ja Sõtnik rahvussuhete sekretär.

Sotsidel on riigikogus 19 esindajat ning neid aitavad viis nõunikku-ametnikku. Sotside peakontoris töötab 11 inimest. Neist kaks kommunikatsiooninõunikku on riigikogu nõunike nimekirjas.

Postimees kirjutas selle aasta alguses, kuidas mitmed riigi palgal olevad IRLi liikmed veavad erinevates piirkondades ka erakonna valimiskampaaniat ehk on partei piirkondlikud kontaktisikud.

Kui teiste erakondade – näiteks Keskerakonna või Reformierakonna – puhul on kohalikud erakonna kontaktisikud või arendusjuhid partei palgal, siis üheksa IRLi piirkonna kontaktisikut olid kas ministrite või maavanemate nõunikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles