Savisaar: IRL on kriisidest ikka terve nahaga väljunud

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Toomas Huik

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar arvas, et sisevastuoludes heitlev IRL saavutab seegi kord positiivse lahenduse, nii nagu nad varasematelgi kordadel on seda suutnud.

«Kui Mart Laar teatas hiljuti, et pole veel kindel, kas sügisel kandideerib uuesti IRLi esimeheks või mitte, siis ma arvan, et ta tahab ära oodata presidendivalimiste esimese vooru Toompeal ja vaadata, kuidas IRL end seal üleval peab, sellest sõltub ka see, mis saab temaga sügisel,» rääkis Savisaar Aktuaalsele Kaamerale antud intervjuus.

«See, et IRL-is on keerulisi tendentse, oli näha juba tükk aega tagasi, et neil ei õnnestu päriselt ühte liita Res Publicat ja Isamaad,» sõnas Savisaar. «Veel enam - isegi Isamaa ja ERSP omaaegne ühinemine – ega seegi ole päris sulandumiseni viinud, siingi on minu meelest sisemisi ja küllal tõsiseid vastuolusid.»

«Aga teiselt poolt, IRLi kasuks räägib see, et erinevalt näiteks Reformist on nemad oma ajaloos mitmeid kriise üle elanud ja terve nahaga nendest välja tulnud – see annab aluse oletada, et ka seekord võib neil olla positiivne lahendus kõigile sündmustele,» arvas Keskerakonna juht.

Küsimusele, kas Eesti poliitikas on ruumi veel ühele uuele parteile, vastas Savisaar: «Mina olen skeptik nende uute parteide loomise koha pealt. Siis, kui me hakkasime parteisid looma 90ndate algul, oli nii, et kui mõni sai kurjaks, tekkisid omavahelised vastuolud, paugutas ust, läks minema ja hakkas uut parteid looma, see oli tavapärane lähenemisviis. Pärast avastati, et see uue partei loomine nõuab väga palju tööd, mida ju keegi ei viitsi teha, nõuab väga palju raha, mida ju kellelgi ei ole ja nõuab ka mingeid uusi ideid, millega on veel keerulisem,» nentis ta.

«Seetõttu, et lihtsam on lõhkuda olemasolevaid ja püüda olemasolevate baasil teha parteisid, mitte hakata uut üles ehitama nullist – seetõttu ma praegu usun, et põhiline poliitiline võitlus kandub parteide sisse,» ennustas Savisaar.

«Kui analüüsite, siis jah, Keskil on sisemine võitlus, Isamaliidul on sisemine võitlus, täpselt sama on sotsidel – nad just vahetasid esimeest, nüüd räägitakse, et hakkavad veelkord varsti vahetama.
Ainus partei, kus ei ole mingit nähtavat sisemist võitlust, on Reformierakond. Seetõttu ma arvan, et seal on see võitlus tegelikult kõige tugevam, aga rohkem ära peidetud,» märkis Savisaar.

Savisaar arvas, et ka Keskerakond tuleb oma praegustest vastuoludest välja. «Enne kongresse niisugused asjad on üsna tavapärased. Ma olengi üks väheseid partei esimehi, kellel on tekkinud vastaskandidaate, minuga on võistelnud Kreitzberg ja Kallo ja veel teisigi ja need on olnud kõvad vastaskandidaadid - sugugi mitte vähem kui Jüri Ratas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles