Reiljani protsessi avalikkus rippus juuksekarva otsas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine keskkonnaminister Villu Reiljan (keskel) ning tema kaaskohtualused vandeadvokaat Tarmo Sild (vasakul)ning ettevõtja Aivo Pärn (paremal).
Endine keskkonnaminister Villu Reiljan (keskel) ning tema kaaskohtualused vandeadvokaat Tarmo Sild (vasakul)ning ettevõtja Aivo Pärn (paremal). Foto: Artur Sadovski

Eile Harju maakohtus jätkunud ekskeskkonnaminister Villu Reiljani nn pistiseprotsessil istusid ajakirjanikud poolte tulise vaidluse ajal hinge kinni hoides, sest juba teist korda rippus istungi avalikkus juuksekarva otsas.


Küsimusele, kas tema eelistab kinnist või avalikku istungit, ütles kohtukoridoris tütarde ringis seisnud Reiljan naeratades: «Kuulake, aga kirjutage õigust!» 



Kuigi Reiljanit kaitsva vandeadvokaadi Aivar Pilve väitel ei puuduta kapo poolt jälitustoimingute käigus saadud ärimeeste omavahelised telefonilindistused tema kaitsealust, oli ta koos oma kolleegide Maria Mägi ja Üllar Talvistega ühel pool rindejoont.



Nende vastu sõdis riigiproku­rör Triin Bergmann, kes soovis, et pärast mitmetunnist kirjalike tõendite avalikustamist hakkaks kohus kohe kuulama meeste telefonivestlusi. Järgmisel istungil kuulataks aga üle kaks viimast tunnistajat – jurist Diana Kõmmus ja ärimees Aivar Urm.



Õiglus tähtsam kui avalikkus


Kuigi kohus on telefonikõnede salvestuste kirjalikke protokolle varem kinniste uste taga uurinud, tahtis prokurör nende he­tungil. Pilve väitel ei tohi seda teha, sest lintidel olev jõuab meediasse ja võib mõjutada tunnistajate ütlusi.



Pilvega oli päri ärimees Aivo Pärna kaitsja Mägi, kelle sõnul pole õigusemõistmise põhiprintsiip mitte avalikkus, vaid õiglane kohtupidamine.



Prokurör nentis seepeale, et kriminaalmenetlust ei saa õigusemõistmise huvides kinniseks kuulutada. «Istungi kinniseks kuulutamisel peab olema alus,» lausus Bergmann.


«Ärisaladust me juba kaitsesime, alaealisi meil pole, kõlbluse, eraelu ja perekonnaga pole ka tegemist. Kui keegi ongi lintidel mõne vandesõna öelnud, ei kaalu see ometi avalikkuse huvi üles.»



Bergmanni väitel oleks ta asja ökonoomse arutamise nimel kas või ühest oma tunnistajast loobunud, kui linte oleks kohe hakatud avalikult kuulama. Aga veel parem, kui tunnistajad tuleksid järgmisele istungile ja pärast seda poleks ka enam mingeid probleeme lindistuste kuulamisega.



«Oleks, poleks, tuleks!» torkas süüdistatav Tarmo Sild. «Aitäh, et istungit juhatate!» Prokurör nõudis Silla korralekutsumist: «Vandeadvokaat Sild peaks ometi teadma, kuidas kohtus käituda!»



Linte kuulatakse avalikult


Kohtunik Märt Toming tegi Sillale märkuse ja teatas, et 35 minutit kallist istungipäevast ongi läinud. Kohus otsustas, et istung jätkub reedel tunnistajate ülekuulamisega, pärast seda kuulatakse aga ka linte. Avalikult.



Riik süüdistab Reiljanit (55) 1,5 miljoni krooni suuruse pistise nõudmises, Silda (32) pistise vahendamises ja Pärna (40) pistise lubamises. Väidetav kuritegu pandi toime 2006. aasta suvel, mil keskkonnaministeerium kuulutas Rävala 8 kinnistu enampakkumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles