Peaprodutsent: 20 aastat hiljem on aeg laulda uusi laule

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vabaduse laul» lauluväljakul
«Vabaduse laul» lauluväljakul Foto: Toomas Huik

Vastakaid järelkajasid tekitanud kontserdi «Vabaduse laul» peaprodutsendi Helen Sildna sõnul said sündmuses pettuda need, kelle ootused ei langenud kokku sündmuse kontseptsiooniga pakkuda esinejatele väljendusvabadust ning püüda anda mõistele «isamaalisus» nüüdisaegsem formaat.

Sildna sõnul käis korraldajate hinnangul lauluväljakult laupäeval läbi ligikaudu 70 000 inimest, ühel hetkel platsil oli ehk mingitel momentidel 60 000 koos.

Sildna ütles, et ürituse kontseptsioon toetus sel korral kahele konkreetsele ideesuunale: «Esiteks – väljendusvabadus esinejatele, kes meie programmis üles astusid. Teiseks kummardus ja tänuavaldus välisriikidele ja sõpradele, kes on olnud Eestile olulised.»

«Eraldi motiiv meie jaoks oli keskenduda sel korral just eriti ka meie noorele publikule – neile, kes on sündinud vabas Eestis,» lisas ta.

Sildna sõnul on ta saanud tagasisidet seinast seina. «On neid, kes ütlevad, et oli väga hea värske kava, on neid, kes ootasid sellelt sündmuselt midagi muud. Kõik esinejad, kes meie programmis üles astusid, tulid Vabaduse laulule esinema, kuna see idee neile meeldis, emotsioon lava peal ja lava taga oli südamlik, soe, positiivne ja ülev,» kinnitas ta.

Peaprodutsendi sõnul ei ole 20. augusti tähistamise traditsiooni tegelikult päris välja kujunenudki. «Öölaulupidudel on imeline ja eriline tähendus Eesti ajaloos ja kultuuris, meile tundus aga, et nüüd, 20 aastat hiljem on aeg laulda ka juba uusi laule,» sõnas ta.

«Kuna sel aastal toimus just juuli kuus ka erakordselt kaunis noorte laulupidu, tundus meie korraldustiimile, et suur kooslaulmise pidu oli just juulikuus ääretult õnnestunult juba toimunud,» põhjendas ta, miks seekord võeti teine suund.

«Sündmust tutvustavas kommunikatsioonis olime ka üpris selgesõnalised programmi osas. Minu jaoks oli selles programmis mitmeid väga erilisi hetki ja minu jaoks on oluline teada, et elan riigis, kus esinejatel on vaba väljendusvabadus ja mõiste «isamaalisus» ei seisne kivisse raiutud formaatides,» lausus Sildna.

«Ma austan muusikat, artiste ja nende ehedat loomingult liiga kõrgelt, et püüda suruda neid formaatidesse ning anda neile kätte kohustuslik repertuaar. Vaba, kitsendusteta eneseväljendus on minu jaoks üks vabaduse definitsioone ja siirad ning spontaansed tunded ja mõtted, mis kantud oma riigi armastusest, ongi isamaalisus.»

Helipuldi viperus

Sildna kommenteeris Postimees.ee’le ka tehnilise teostuse poolt. «Tahan siinkohal eriliselt tänada heli- ja valgusfirmat Eventech ja lavamanageri Martti Kitsingut, kes teostasid tehniliselt kaelamurdvalt keeruka kontserdi suurepäraselt,» ütles ta.

Ta sõnas, et Ewert & the Two Dragons esimese loo ajal juhtus väike katkestus, mis tulenes hetkelisest helipuldi viperusest. «See lahenes aga tänu Eventech helimeeskonna ülikiirele ja operatiivsele tegutsemisele paari minuti jooksul.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles