Mäggi: presidendiamet on Ilvest muutnud

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Mäggi.
Janek Mäggi. Foto: Peeter Langovits

Kommunikatsiooniekspert Janek Mäggi hinnangul on institutsiooni mõju Toomas Hendrik Ilvesele olnud küllaltki tugev. Mäggi meenutas Vikerraadio saates «Suvekülaline», et viis-kuus-seitse aastat tagasi oli Ilves umbes samasugune nagu Indrek Tarand täna.

«Ta oli oluliselt lõbusam, rõõmsam,» rääkis Mäggi. «Kui sa lähed (presidendi – toim.) ametisse, siis tuleb poliitiline surve, tulevad raamid ja sa hakkad aru saama, mis töö see tegelikult on, mida sa teed.» Ta lisas, et ilmselt muutuks ka Tarand, kui ta presidendiametisse saaks.

Võrreldes möödunud presidendivalimistega on tänavused valimised Mäggi hinnangul väga erinevad. «Puudub selge vastandumine – kui Ilves presidendiks sai, siis ta oli vastu Arnold Rüütlile.» Tarandi ja Ilvese puhul ta sellist vastandumist ei näe.

Rääkides presidendi rollist, märkis Mäggi, et me tähtsustame poliitikat üle. Ta tõdes, et president saab loomulikult anda sõnumeid ning üks peamisi rolle, mida avalikkus presidendi puhul näeb, on kõnede pidamine. «Kui lihtsustada tema rolli, siis ta põhiliselt peab kõnesid – kohtub, räägib ja peab kõnesid,» osutas Mäggi. «Nii palju kõnesid annab kokku kirjutada, kui palju Toomas Hendrik Ilves on pidanud viimastel päevadel kõnesid pidama.»

Üldiselt peab Mäggi oluliseks rääkida vähem poliitikast ja rohkem sellest, kuidas Eesti inimesed saaksid õnnelikumad olla. «Kui presidendikandidaadid laupäevaseks väitluseks valmistuvad, peaksid nad kõige rohkem mõtlema sellele, millised on need sõnumid, mis viivad Eesti inimese mõtte sinnani, et nad tahaksid oma isiklikku elu paremini, õnnelikumalt ja mõnusamalt elada,» soovitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles