Tarand: ükski president ei peaks tagasi kandideerima

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetkel veel mitteametlikud presidendikandidaadid Toomas Hendrik Ilves ja Indrek Tarand väitlesid täna BNSi pressikeskuses ajakirjanike ees.
Hetkel veel mitteametlikud presidendikandidaadid Toomas Hendrik Ilves ja Indrek Tarand väitlesid täna BNSi pressikeskuses ajakirjanike ees. Foto: Toomas Huik

Ametisoleva Toomas Hendrik Ilvese vastu riigipeaks pürgiv Indrek Tarand kehtestaks Eestis tava, mille kohaselt teiseks ametiajaks presidendiks tagasi ei kandideerita.

«Ilvesel on gigantne välipoliitiline vaist, ma ei eita seda, aga oma sisepoliitilist kuulmist on ta viimased poolteist aastat kas meelega tasalülitanud või natuke kaotanud,» rääkis Tarand tänasel presidendikandidaatide debatil.

«Ma arvan, et põhjus on see, et president tahab saada tagasi valitud, mis on normaalne poliitiline käitumine. Aga tema valijad on meil teadagi kes - ja kuidamoodi nendega poliitilisi suhteid korraldada, see ongi nagu küsimus,» viitas Tarand võimuparteidele, nimetades Ilvese sisepoliitilist kaalu minimalistlikuks.

Tarand meenutas, et lisaks põhiseadusele saab riiki juhtida tuginedes poliitilistele tavadele.

«Poliitiline tava võiks olla ja mina kavatsen seda rakendada, et teiseks ametiajaks ei kandideeri - see võimaldaks mul põhiseaduslikku maksimalismi Eesti poliitikas viljeleda oma ametiaja lõpuni.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles