Põhja-Korea ja Birma arutasid riisi tuumaenergia alaste teadmiste vastu vahetamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal Birmat külastanud Põhja-Korea kaubandussuhetega tegelevad kõrged ametnikud avaldasid soovi osta Birma valitsuselt suures koguses riisi.  

Reutersi andmeil ei suuda Põhja-Korea ise kogu oma riisi vajadust katta ning peab seetõttu välisriikidest importima. Samuti on riiki tabanud toidukriis süvenenud ning sellele on kiiremas korras vaja leevendust tuua.

Riisi tehing kahe riigi vahel oleks mõlemale osapoolele kasumlik, kuna mõlemad riigid seisavad juba kümnendeid silmitsi erinevate lääneriikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide poolt kehtestatud majandussanktsioonidega. Olles sunnitud seeläbi majanduslikku isolatsiooni.

Põhja-Korea ja Birma vahelise riisi tarne puhul on aga kerkinud küsimus selles osas, et mida on Põhja-Koreal vastu pakkuda. Analüütikud on spekuleerinud, et Põhja-Korea võib vastutasuks tõenäoliselt pakkuda tuumaenergia alaseid teadmisi.

Põhja-Korea on varasemalt teinud majanduskoostööd riisi tarnete osas peamiselt Hiinaga, kuid püüab analüütikute hinnangul vähendada Hiina domineerimist oma välispartnerite hulgas. Viimastel aastatel on Hiina tugevdanud oma mõju Põhja-Korea üle, mis pole olnud Kim Jong-Ilile meelt mööda.

Hiina ja Birma majandussuhted on samuti viimastel aastatel tihenenud. Lisaks on Hiina ehitanud süvasadama Kyaupyuki ja abistanud Birma valitsust mereväebaasi loomisel Sittwesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles