Reinsalu: seekordses presidendikampaanias pole poripildumist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves ja Indrek Tarand toona veel mitteametlike kandidaatidena 2011. aastal.
Toomas Hendrik Ilves ja Indrek Tarand toona veel mitteametlike kandidaatidena 2011. aastal. Foto: Toomas Huik / Postimees

IRLi poliitik Urmas Reinsalu ütles ETV saates «Foorum», et seekord on presidendikandidaatide valimiskampaaniad ilma vastastikuse poripildumiseta kulgenud.

«On positiivne, et kummagi kandidaadi toetajate poolt pole olnud sellist negatiivset  poripildumist, see element on selles kampaanias puudunud ja see on väga positiivne,» ütles Reinsalu. Ta lisas, et kumbki kandidaat on tunnustanud ka teise ideid ning vastandumise asemel tulekski presidendikandidaatidel ühisosa otsida nagu seda tehakse näiteks Soome presidendivalimistel.

Reformierakondlane Rait Maruste ütles, et Indrek Tarandi kandideerimine presidendiks on riigipea valimistele küll värvi juurde andnud, kuid sisuliselt pole kandidaadid tema arvates võrdsed.

SDE esindaja Sven Mikser tõdes, et on selge, et kui ametisolev president saab viidata oma senisele tegevusele ja rõhuda selle tugevusele, siis väljakutsuja kohustus on erineda ning lubada teha midagi muud või samu asju paremini. Mikseri hinnangul pole Tarand suutnud avalikkust veenda, et ta kumbagi suunda taotleks.

Mikser leidis ka, et Tarandi otsus oma programmilisi seisukohti mitte esitada oli pettumus. «Teame kõik, et Toomas Hendrik Ilves näeb presidendi rolli poliitikasse sekkumisel üksnes vastuvõetud seaduste põhiseadusele vastamise hindamises – ta on niimoodi käitunud ja selle ka väga selgelt välja öelnud. Kui Indrek Tarand ütleb, et näeb presidendil poliitilisemat rolli, siis ma arvan, et meil on õigus küsida ka tema programmi. Visioonist rääkides oli mulle suureks pettumuseks, et Indrek Tarand ei kavatse seda enne valimisi soliidse aja jooksul esitada,» rääkis Mikser.

Keskerakondlane Aivar Riisalu väitis, et Tarandi otsus on protestiavaldus. «Tarand protesteerib oma programmiliste seisukohtadega väljatulemisest keeldudes süsteemi vastu, et kandidaadid kehtestatakse mõni päev enne valimisi,» ütles Riisalu. «See kõik on demokraatia huvides, et näidata ühiskonnale, et me oleme natuke kinni jooksnud ka presidendi valimise teemas.»

Rait Maruste oli nõus, et süsteem vajab muutmist. «Olen väga seda meelt, et see kandidaatide ülesseadmise ja valimiste läbiviimise protseduur vajab korrastamist, see on ajast ja arust,» ütles ta. Maruste nimetas olukorda, kus mõni päev enne valimisi pole ametlikult kandidaate kinnitatud, rahva suhtes lugupidamatuks. «See ei sobi küpsele demokraatlikule riigile,» ütles ta.

Maruste lisas, et Ilves võiks üldse rohkem rahvaga suhelda. «Puudu on võib-olla rahvaga suhtlemist, rääkimist ja kohtumist, mida eelmised presidendid on teinud rohkem, aga isiku tüüp on lihtsalt natuke teistsugune ja sellest peab ka aru saama,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles