Kohus käsib ministeeriumil vene kultuuriautonoomia taotlust arutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Mustpeade Majas toimunud vene balli külalised.
Pildil on Mustpeade Majas toimunud vene balli külalised. Foto: Artur Sadovski

Tallinna ringkonnakohus jättis eelmisel nädalal jõusse Tallinna halduskohtu maikuise otsuse, mis kohustab kultuuriministrit vene kultuuriautonoomia asutamise taotlust 30 päeva jooksul läbi vaatama.


Kui ministeerium ei esita tähtaja jooksul kassatsioonkaebust riigikohtule, ringkonnakohtu otsus jõustub, ütles kultuuriministeeriumi pressiesindaja BNSle. Seejärel tuleb ministeeriumil 30 päeva jooksul kujundada selles küsimuses seisukoht.

Taotluse vene kultuuriautonoomia asutamiseks esitas kultuuriministeeriumile ühendus Vene Kultuuriautonoomia.

Ühenduse esimees Stanislav Tšerepanov ütles, et kultuuriministri venitamist vene kultuuriautonoomia registreerimisega saab seletada ainult sooviga takistada venelastel kasutada oma põhiseaduslikke õigusi.

Tšerepanovi sõnul annab kultuuriautonoomia seadus rahvusvähemustele õiguse moodustada kultuuripõhist omavalitsust, teostamaks oma põhiseaduslikku õigust säilitada emakeel, etniline kuuluvus, kultuuritraditsioonid ja usutunnistus.

Tšerepanovi andmeil elab Eestis 344.796 inimest, kes määratlevad end venelastena ja nimetavad oma emakeeleks vene keelt.

Kultuuriautonoomia seadus võiks olla tema sõnul vene keele kasutamise, venekeelse hariduse ja kultuuri säilimise ja arenemise garant sõltumata ükskõik millistest koolireformidest.

Samal teemal loe ka «Ministeerium peab kohtu käsul vene kultuuriautonoomia taotluse läbi vaatama».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles