Michal: Keskerakond on segi ajanud põhjuse ja tagajärje

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Peeter Langovits

Reformierakonna volikogu esimehe ja justiitsministri Kristen Michali hinnangul on Keskerakonna juhatusel sassi läinud põhjus ja tagajärg, sest see, et Keskerakond on rahalistes raskustes ja isolatsioonis, ei ole tingitud lepingute puudumisest, vaid juhtimisstiilist.

Tänane Postimees kirjutas, et Keskerakonna juhatus tegi vahetult enne laupäevast kongressi põhimõttelised muudatused erakonna põhikirjas.

Muudatuste järgi tuleb tulevikus riigikokku või Euroopa Parlamenti kandideerivatel keskerakondlastel sõlmida erakonnaga notariaalne leping valimiskampaania kulude hüvitamiseks valitava esinduskogu volituste ajaks.

«Keskerakonna juhatus võis teha ettepaneku muuta põhikirja, kuid otsuse teeb siiski Keskerakonna kongress,» toonitas Michal. «Seega - otsus, kas minna erakonnas demokraatia kinnikeeramise või vabaduse teed, on selle erakonna liikmete valida.»

Michal lisas, et tema hinnangul rikub selline käitumine erakondade mainet tervikuna ja ta loodab väga, et Keskerakond saab uue juhi.

Michali sõnul pole Reformierakond kaalunud lepinguid, mis seaks saadiku sõltuvusse erakonnast. Tema sõnul võib lepinguid kulude hüvitamiseks sõlmida kes tahes ja kellega tahes ning selles pole midagi ebatavalist.

Samas rõhutas ta, et Keskerakonna pakutud lepingute sõlmimine võib olla algusest peale tühine, sest näiteks riigikogu liige ei ole seotud oma mandaadiga ja ta on oma valikutes vaba.

«Seada riigikogu liige ja tema otsused sõltuvusse valimiskulude katmisest erakonna juhi suva alusel kõlab ebaeetiliselt ja õiguslikult äärmiselt kaheldavalt,» ütles Michal.

Muutmisele läheb ka põhikirja punkt, mis puudutab parteirežiimile  vastuhakkamist. Nimelt on kavas erakonna liige parteist välja arvata juhul, kui ta hääletab vastu riigikogu fraktsiooni otsustele või seisukohtadele või umbusaldab riigikogus või kohaliku omavalitsuse volikogus erakonna liiget.

Michali sõnul võib see muudatus olla vajalik selleks, et survestada Keskerakonna saadikuid Tarandit toetama.

«Et hääled ei tule muidu kokku?» küsis Michal. «Või on see eelmäng repressioonidele Keskerakonnas, mis järgnevad Savisaare loodetud võidule ja teisitimõtlejate alandamisele?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles