Laanet: ausate valimiste korral on Ratasel ja Savisaarel võrdsed šansid

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodusel lainel: Kalle Laanet sirvimas kodukandi ajalehte Saarte Hääl, mille ilmumises on oma osa ka tema abikaasal Kaiel.
Kodusel lainel: Kalle Laanet sirvimas kodukandi ajalehte Saarte Hääl, mille ilmumises on oma osa ka tema abikaasal Kaiel. Foto: Peeter Langovits

Kui homme Keskerakonna kongressil esimehe valimistel tulemusi ei võltsita, on mõlemal kandidaadil võrdsed šansid, arvas partei Saaremaa piirkonna juht Kalle Laanet.

«Juhul kui valimised toimuvad võrdsetel alustel ja viiakse läbi ausalt ning valimistulemusi ei võltsita – need on küll karmid sõnad, kuid viimase kuu jooksul on väga paljud inimesed minuga ühendust võtnud ja on väga selgelt rääkinud, kuidas eelnevatel valimistel on kõik toimunud selle stsenaariumi järgi, mis on erakonna esimehe poolt ette pandud, ehk juhatusse saavad need inimesed, keda tahab Edgar Savisaar,» ütles Laanet intervjuus Saarte Häälele.

«Nii et kui valimised toimuvad ausalt ja vassimiseta, siis ma usun, et šansid on mõlemal mehel üsna võrdsed.»

«Sel korral on asi jõudnud sellesse etappi, kus tõesti kas valitakse tulevik ja erakonna areng Eesti poliitilisel maastikul või valitakse minevik ja erakond – sammud tagasi, mitte aga edasi,» märkis ta.

Laanet arvas, et Keskerakonna 13 000 liikmest võib 20 protsenti olla neid, kes lähtuvad usuprintsiibist ehk Edgar Savisaar võib teha mida iganes, aga nemad ikka usuvad. Kolmandik on tema hinnangul parteiga seotud otsesemalt või kaudsemalt töösuhte tõttu ning mingit osa etendab ka üldine administratiivsuhe, kus läbi parteikontori üritatakse hoida muudes omavalitsustes ohje oma käes.

«Kuid kolmandik on kindlasti neid, kes on nõus väga sirgelt ja radikaalselt otsuseid vastu võtma ja minema edasi uue poliitikaga,»sõnas Laanet.

«Kõige olulisem on see, kui suur on nüüd selgelt mõtlevate ja aru saavate inimeste hulk kongressil, kus delegaate ei ole 13 000, vaid on 1800. Ma usun, et proportsioonid on seal suuresti samasugused, aga ma loodan, et inimesed suudavad salajasel hääletusel hääletada oma südametunnistuse järgi,» märkis Laanet.

Laanet muretses ka selle pärast, et Keskerakonnal on väga suured võlad.

Kui kongressil valitakse partei esimeheks uuesti Savisaar, siis Laaneti arvates praegusi oponente kindlasti enam erakonna tegevusprotsessidesse ei kaasata. «Kes jääb erakonda, kes mitte – see on minu arvamus,» lisas Laanet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles