Tulevane Saare maavanem näeb probleemi elanikkonna vähenemises

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa kaart.
Saaremaa kaart. Foto: Repro

Üleeile Saare maavanema kandidaadiks esitatud Valjala vallavanem Kaido Kaasik leiab, et üheks suureks murekohaks on maakonna elanikkonna vähenemine, millega kaasneb vajadus üle vaadata avalike teenuste maht maapiirkondades.

«Elanikkonna vähenemine ja vananemine on muidugi üle-eestiline probleem, kuid kas suudame siin midagi otsustavat ette võtta, seda on veel vara öelda,» ütles Kaasik Saarte Häälele.

«Kuigi töötus on maakonnas sel aastal seitsme kuuga vähenenud pea 40 protsenti, elavad paljud pered toimetuleku piiril. Viimased aastad on kaasa toonud palju sotsiaalseid probleeme, mis on tingitud inimeste sissetulekute vähenemisest ja headel aegadel võetud kohustustest,» tõdes ta veel.

Kaasik leidis, et turismi arendamine on maakonna jaoks kindlasti vajalik, kuid Saaremaal tuleb ettevõtlust näha laiemalt. «Maakonna väliskaubanduses on eksport ületanud importi viimasel aastal pea kaks korda ja näidanud pidevat kasvutrendi. Seda on saavutatud eelkõige meie tootmisettevõtete väga aktiivse ja sihikindla tööga,» leidis ta.

«Ettevõtluses tuleb ka riigil leida rohkem võimalusi toetada ettevõtluse arengut saartel. Usun, et siin on palju väljakutseid, millega järgmistel aastatel tegeleda,» oli ta arvamusel.

Kaasik märkis, et maavanema roll on viimasel 15 aastal suuresti muutunud ja kindlasti muutub veelgi: «Loodame, et ikka maakonda ühendava institutsiooni poole. Sooviks olla nii tasakaalustatud arengu eest vastutaja kui ka kaasa aidata maakonna visioonide loomisele ja elluviimisele,» lootis ta.

Kaasik lisas, et ei ole end kunagi pidanud väga suureks bürokraadiks. «Pigem olen alati püüdnud lahendusi leida, kuidas käituda meie õigusruumis seaduskuulekalt ja kodaniku huvides. Riik on ikkagi kokkulepe kodanike vahel ja peab teenima eelkõige kodanike huve,» sõnas peatne maavanem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles