Politsei soovitab kooli alguse puhul liiklusreeglid üle korrata

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilapsed
Koolilapsed Foto: Peeter Langovits

Politsei soovitab koolialguseni jäänud nädala jooksul lastega üle korrata liiklusreeglid ning noorematesse klassidesse minejatega peamised teekonnad ka reaalselt läbi käia.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissar Riho Tänak ütles, et turvaline koolitee eeldab lapsevanematelt tugevat kodutööd ja selgitust ning head koostööd liikluses.

«Autoaknast jalgsi liikumist kahjuks õpetada ei saa, mistõttu soovitame vanematel esimesi kordi iseseisvalt kooli minejatega teekond reaalselt läbi käia ning kõikvõimalikud ohukohad läbi arutada,» selgitas Tänak.

Ta tõstis ka esile, et autojuhid peavad arvestama, et lapsi on liikluses raskem märgata ja lapsed võivad käituda ettearvamatult.

«Nii tuleks sõidukiirus hoida selline, et vajadusel saab sõiduki ohutult peatada,» ütles Tänak.

Kõigile täiskasvanud jalakäijatele paneb komissar südamele, et nood näitakss liikluses head eeskuju, kuna lapsed on varmad suuremate käitumist jäljendama.

Augusti lõpust alates pöörab politsei liiklusjärelvalves suuremat tähelepanu sõidukiirusele asulasisestel teedel. Hetkel on käimas kogu Euroopas üheaegselt läbi viidav kiirusekontrolli nädal.

Tänaku sõnul määrab ohutu sõidukiirus ära nii selle, kas juhil on võimalik kokkupõrget vältida kui ka kokkupõrke korral võimalikud tagajärjed.

«Kohas, kus lubatud linnakiirusel liikunud auto ootamatult teele astunud jalakäija ees pidama saab, sõidab 60 km/h liikunud auto inimesele otsa kiirusega 41 km/h,» selgitas Tänak kiiruseületamise ohtlikkust.

Koolialguse nädalal on politsei kogu Eestis väljas tugevdatud jõududega ning hoiab silma peal suurematel ristmikel ja kooli- ning lasteasutuste lähistel ülekäiguradadel.

Traditsiooniliselt kaasatakse ohutu koolialguse tegevustesse ka igapäevaselt kabinetis töötavaid ametnikke.

Selle aasta esimese seitsme kuuga sai liikluses vigastada 78 kuni 15-aastast jalakäijat ning valdav osa neist õnnetustest juhtus asulasisestel teedel.

Enam kui pooltel juhtudel on lapsed liikluses vigastada saanud jalakäijatena, veidi enam kui veerandil juhtudest jalgratturina.

Seetõttu tuleb politsei kinnitusel vanematel, kelle lapsed kasutavad kooli minekuks liiklusvahendit, tuletada lastele meelde sellega ohutu liiklemise võtted.

Kindlasti tuleb lastele selgitada uues liiklusseaduses kehtestatud nõudeid jalgratastele ja mopeedidele ning nendega liiklemise reegleid.

Koolialguse liikluse meelespea

*Teed tohib ületada selleks ette nähtud kohas - ülekäigurajal. Enne rajale astumist peatu ning vaata esmalt vasakule, siis paremale ning tee keskel kindlasti uuesti paremale. Ära astu autoteele enne, kui lähenev auto on seisma jäänud.

*Jalakäija peab arvestama, et autol kulub seisma jäämiseks tunduvalt kauem aega, kui inimesel.

*Autoaknast tundub liiklus hoopis teistsugune kui jalgsi liikudes. Seega tuleb kõik tähtsamad teekonnad täiskasvanu saatel läbi käia ning võimalike ohtude vältimine selgeks saada.

*Täiskasvanute hooletu käitumine liikluses annab väga halba eeskuju ka lastele.

*Liikluses pole kohta kiirustamisele ega ülemeelikusele.

*Jalgratas, mopeed või muu liiklusvahend olgu tehniliselt korras ja sõiduki juhtimisvõtted ning ohutu liiklemise reeglid selged.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles