Simson ja Riisalu: kõik keskerakondlased hääletavad Tarandi poolt

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna fraktsiooni esindajad Aivar Riisalu ja Kadri Simson andsid  valimiskogule üle Indrek Tarandi presidendiks kandideerimise avalduse.
Keskerakonna fraktsiooni esindajad Aivar Riisalu ja Kadri Simson andsid valimiskogule üle Indrek Tarandi presidendiks kandideerimise avalduse. Foto: Priit Simson

Keskerakonna fraktsiooni esindajad Aivar Riisalu ja Kadri Simson andsid täna kell 11 valimiskogule üle Indrek Tarandi presidendiks kandideerimise avalduse koos vajalike toetusallkirjadega.

Kadri Simsoni kinnitusel lähtub erakonna riigikogufraktsioon presidendivalimistel volikogu ülekaalukast otsusest Indrek Tarandi kandidatuuri toetada.

Simson ei näinud mingit põhjust, miks keegi keskerakondlastest peaks olemasolevatest kandidaatidest Ilvest toetama. Küll võib tema hinnangul «ületulijaid» ehk Ilvese asemel Tarandi poolt hääletajaid olla nii sotsiaaldemokraatide kui ka Isamaa ja Res Publica Liidu saadikute seas. Vaid reformierakondlastest ta seda ei uskunud, kuna praegu olukorra säilimine olevat kasulik ainult peaministriparteile.

«Tarandil on kõik Ilvese tugevused ja enamgi veel. Ta on sündinud ja kasvanud Eestis, tal on parem teadmine Eesti elust ja Eesti inimeste muredest. Ta ei kandideeri, sest põlgaks eelmist presidenti, vaid kuna näeb, et presidendi rolli saaks senisest oluliselt aktiivsemalt täita,» rääkis Keskerakonna riigikogufraktsiooni esimees Simson.

Simsoni sõnul ei looda erakond Tarandi võitu esimeses kolmes, riigikogus toimuvas, valimisvoorus, vaid presidendivalimiste viimist laiapõhjalisse valijameeste kogusse. Ta kinnitas, et ka valijameeste kogus esitatakse presidendikandidaadiks Indrek Tarand.

Aivar Riisalu sõnul allkirjade kokkusaamisega mingeid raskusi polnud.

Tema sõnul esitati Tarandi kandidatuuri toetavad allkirjad täna, et saada meedia täielik tähelepanu, mitte jagada seda eilse Ilvese toetusallkirjade esitamisega. Ta märkis, et Tarand andis oma nõusoleku allkirjade kogumiseks ja kandidatuuri esitamiseks 4. augustil, Ilves aga alles 20. augustil, pidades seda ametisoleva presidendi kõhkluse märgiks

Riisalu kinnitas, et kõik allkirja andnud keskerakondlased esmaspäeval Tarandi poolt ka hääletavad.

«Selles olen ma sada protsenti kindel. Lisaks on Tarandil teistes erakondades toetajaid. Ma julgen üsna suure vastutustundega väita, et kui Indrek Tarand saab 26 häält, siis mõni keskerakondlane ei hääletanud tema poolt, küll aga keegi teistest erakondadest siis hääletas,» rääkis ta.

Tema sõnul näitab esmaspäev, milline on riigikogu tase ja roll Eesti ühiskonnas.

«Kui riigikogu liikmetel on südametunnistus, siis saab meil olema huvitav päev. Kui riigikogu on kummitempel, siis meil saab olema üksluine päev. 26-75.»

Riisalu seletas, et on Keskerakonna ja Indrek Tarandi vahendaja tänu pikale lähedasele tutvusele. Ta pidas seda Eesti ühiskonna väiksusest ja korporatiivsusest tingituks.

«Ma olen temaga suhteliselt lähedane juba Eesti Vabariigi taasiseseisvumise eest võitlemise ajast. Samamoodi nagu ta on Toomas Hendrik Ilvesega 22 aastat olnud sina-sõber, nii olen mina temaga sina-sõber juba 25 aastat,» selgitas Riisalu.

«Kui ühiskond ootas Keskerakonnalt ühiskond head kandidaati, siis erakond leidis, et 102 000 häälese mandaadiga inimene oleks parim Eestile. Kusjuures, me ei lähtunud siin mitte kuidagi oma mugavusest, Indrek Tarand ei ole Keskerakonnale kõige mugavam kandidaat. Teatud väljaütlemistes kritiseerib ta ju ka meid, mis on täiesti inimlik ja me peame sellega leppima,» rääkis Riisalu. Tarandi ja Keskerakonna koostöö näitab seetõttu tema hinnangul mõlema osapoole suurust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles