Riisalu kahtlustab teisi erakondi valimissedelite pildistamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarandit kui Keskerakonna presidendikandidaati saatis raadios keskerakondlane Aivar Riisalu.
Indrek Tarandit kui Keskerakonna presidendikandidaati saatis raadios keskerakondlane Aivar Riisalu. Foto: Toomas Huik

Keskerakonna riigikogusaadik Aivar Riisalu avaldas täna, et temani on jõudnud kuuldused, nagu peaksid teiste fraktsioonide saadikud esmaspäevastel presidendivalimistel oma hääletussedeleid pildistama.

«Minuni on jõudnud ka sellist totrat informatsiooni, et osasid saadikuid sunnitakse oma valimissedelist isegi pilti tegema. Keskerakonnal sellist kommet küll ei ole, sest me teame, et me oleme Tarandi esitanud ja et me toetame teda. Aga on parteisid, kes on ärevuses ja läheb ilmselt mobiiltelefoniga pildistamiseks,» rääkis Aivar Riisalu pärast Indrek Tarandit presidendikandidaadina toetavate keskerakondlaste allkirjade üle andmist.

Tema hinnangul ei teeks Keskerakonna ja Tarandi prognoosid esmaspäevase häältesaagi kohta muud kui ärgitaks teiste parteide tagatubasid oma saadikutega tegelema. Selliste pingete ja teiste erakondade juhtide ärritamise vältimise tõi Riisalu põhjenduseks, miks ta ei soostunud pakkuma Tarandi toetust riigikogus.

«IRL midagi sellist kindlasti ei kavatse ja Riisalu väited on üllatavad, vastutustundelise parlamendiliikmena oleks kohane tal öelda, kes need mõned siis on, ega neid parteisid nii palju ei olegi parlamendis,» vastas IRL-i riigikogufraktsiooni esimees Urmas Reinsalu Riisalu süüdistustele.

Reinsalu kinnitas, et temani sellised kuuldused jõudnud ei ole ning avaldas lootust, et ehk on kolleegile esitatud pahatahtlikke või ekslikke väiteid.

Ta meenutas, et 2006. aastal piirasid Keskerakond ja Rahvaliit oma fraktsioonide saadikute õigust ja kohustust parlamendis presidendivalimistel osaleda.

«2006. aastast on tõesti kahetsusväärne juhtum, kus kaks parlamendiparteid oma liikmetel ei lubanud põhiseaduslikku kohust täita ja keelasid neil osaleda presidendivalimiste parlamendivoorudes. Tahaks loota, et niisugused valimissaladuse eksperimendid jäävad küll minevikku,» rääkis Reinsalu.

«Meil sellist asja kindlasti ei ole.Arvan, et see on Aivari luulu või üritas ta nalja teha. Kindlasti ei ole Reformierakonna fraktsioonis sellist kohustust saadikutele pandud,» sõnas Reformierakonna riigikogufraktsiooni aseesimees Remo Holsmer.

Ta pakkus, et Riisalu soovis endale selliste süüdistustega lihtsalt tähelepanu tõmmata. Holsmeri meelest on kummaline ja vastukäiv, et sellised kuuldusi levitab keskerakondlane samal ajal kui partei liikmete õigusi piiratakse.

«Riisalu kuulub erakonda, mis plaanib nädalavahetusel teha põhikirjamuudatust, et karistada kui mõni saadik riigikogus või kohalikus omavalitsuses partei pealiinist erinevalt hääletab. Ja tema nüüd räägib sellest, et keegi hakkab pildistama oma valimissedeleid.»  

Vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul kinnitas, et valimiskomisjonini ei ole selliseid kuuldusi jõudnud. Tema sõnul tagatakse riigikogu liikmetele tingimused salajaseks hääletamiseks, et saadikud saaksid oma otsustes vabad olla.

«Riigikogu liikmel on vajadusel õigus hääletamissedel tagastada, saades komisjonilt uus sedel. Sellisel juhul ei ole võimalik kindlaks teha, milline sedel lõpuks hääletamiskasti lasti,» märkis Sibul.

2006. aasta presidendivalimiste viimase vooru eel levisid samuti kuuldused, et erakonnad võivad oma esindajate valiku «õigsust» kontrollida, lastes neil oma täidetud valimissedeleid mobiiltelefoniga pildistada. Vabariigi valimiskomisjon kaalus tollal mobiiltelefonide kaasavõtmise keeldu kogu Estonia teatris või üksnes selle kinnises valimistsoonis. Valimispäeval soovitati kõikidel valijameestel telefone valimiskabiini mitte kaasa võtta, kuid mobiile ära siiski ei korjatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles